hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Erdoğan'a uluslararası kürtaj eleştirisi"

    Erdoğana uluslararası kürtaj eleştirisi
    expand

    Başbakan Erdoğan'ın "Her kürtaj bir Uludere'dir" sözleriyle başlayan tartışma ve dün düzenlenen büyük kürtaj protestosu İngiliz basınında geniş yankı buldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BBC:
    İngiliz yayın kurumu BBC, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kürtajın "cinayet" ile aynı şey olduğunu söyleyerek kadın haklarını savunan grupları kızdırdığını belirtti ve "Erdoğan'ın bu sözleri, çoğunluğu Müslüman olan ülkede yoğun bir tartışma başlattı" ifadesine yer verdi.

    BBC, Erdoğan'ın uluslararası eleştiri ve tepkileri de üzerine çektiğini belirtti.

    Yayın kurumu, kürtaja getirilecek kısıtlamaların ABD merkezli İnsan Hakları Örgütü'nün de tepkisine neden olduğunu belirterek, örgütün kısıtlamayı kadınların yaşama, sağlık, eşitlik, özel yaşam, fiziksel bütünlük ve din ve vicdan özgürlüğü gibi insan haklarını tehdit edeceği uyarısında bulunduğuna dikkat çekti.

    Financial Times:
    Financial Times, Başbakan Erdoğan'ın kürtajı "cinayet" ve Türkiye'nin ekonomik büyümesinin durdurmak için hazırlanmış gizli bir plan olarak tanımladığı konuşmayı hatırlattı.

    Gazete, Erdoğan'ın bu sözlerine rağmen, Türkiye'de kürtaj oranlarının uygulamanın serbest bırakıldığı 1983 yılından bu yana azalma gösterdiğini, Türklerin daha az sayıda çocuk yapmak istediğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de 2008 yılında her bin kadından 14.8'inin kürtaj yaptırdığını belirten Guardian, "Türkiye hala BM rakamlarına göre her bin kadına 28 kürtaj olan dünya ortalaması ve her bin kadına 27 şeklinde Avrupa ortalamasının gerisinde" dedi.

    The Guardian:
    The Guardian, binlerce kadının İstanbul sokaklarında Başbakan'ın kürtajı cinayete benzetmesini protesto ettiğini yazdı.

    Gazete, Türkiye'nin "İslamcı hükümetinin" kürtajı yasaklama niyetinde olduğuna dair korkular artarkan, binlerce kadının İstanbul'da kürtaj hakkı gösterisi yaptığını belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow