hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Srebrenitsa'da soykırım inkarına AB'den sert tepki

    Srebrenitsada soykırım inkarına ABden sert tepki
    expand

    Sırbistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in çoğunluğu kadın ve çocuk 8 bin Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa'da soykırım yapılmadığını söylemesi AB'nin tepkisini çekti.

    AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, "AB tarihi yeniden yazmaya yönelik her niyete şiddetle karşıdır. Srebrenitsa'daki katliam, Uluslararası Adalet Divanı ve eski Yugoslavya Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nce de doğrulandığı şekilde bir soykırımdır.

    Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da yaşanan vahşet, bütün insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bunu asla unutmamalı ve bir daha yaşanmasına asla izin vermemeliyiz" dedi.

    AB, bu tepkisine rağmen 14 Haziran'da Brüksel'i ziyaret edecek Nikoliç'i en üst düzeyde ağırlayacak. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy de Nikoliç'i kabul edecek.

    Sırbistan'da 20 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Nikoliç, geçen hafta Karadağ devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Srebrenitsa;da soykırım yapılmadı. Orada bazı Sırplar ağır savaş suçu işledi. Bu kişiler bulunmalı, yargılanmalı ve cezalandırılmalı" demişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow