hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Suriye'nin Dostları"ndan yaptırım önerisi

    Suriyenin Dostlarından yaptırım önerisi
    expand

    ABD'nin başkenti Washington'da Türkiye ve Katar'ın eş başkanlığında toplanan "Suriye'nin Dostları" grubu bünyesindeki "Uluslararası Çalışma Grubu", "Marlıklarının dondurulması, seyahat yasakları, silah ambargosu" gibi yaptırımlar önerdi.

    "Bu kararın, mal varlıklarını dondurma, seyahat yasakları, silah ambargosu ve diğer tedbirler dahil, üye ülkelerin Esad rejimi üzerinde yaptırımların uygulamaya konulmasını içerebileceğini" kaydetti.

    Grubun, ABD'nin başkenti Washington'da, ev sahibi ABD ile Türkiye ve Katar'ın eş başkanlığında 55'ten fazla ülke temsilcisinin katılımıyla düzenlenen ikinci toplantısının ardından ortak açıklama yayımlandı. Grubun, Suriye halkına uygulanan şiddete son verilmesine yönelik desteğini teyit ettiği açıklamada, "uluslararası toplumun tüm üyelerine, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddelik planı ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2042 ve 2043 sayılı kararları doğrultusundaki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi için Esad rejimi üzerindeki baskıyı artırma amaçlı tedbirleri hayata geçirme ve uygulama çağrısında" bulunuldu.

    ABD Hazine Bakanlığı'nda düzenlenen toplantı sonrasındaki açıklamasında Uluslararası Çalışma Grubu, Paris'te yaptığı bir önceki toplantıda ve 24 Şubat'ta Tunus'ta gerçekleşen Suriye Halkı'nın Dostları toplantısının sonuç bildirisinde belirtilen yaptırımların yürürlüğe sokulmasına verdiği desteği de yineledi.

    İlave adımlar atılması yönünde güçlü bir mutabakat var

    Açıklamada, "Esad rejiminin sürdürdüğü acımasız eylemler Suriye halkına yönelik en büyük tehdit olarak  nitelenirken, yaptırımların Suriye'deki sivil halkı hedef almadığı, Suriye rejiminin acımasız şiddet eylemlerinden sorumlu olan kişi ve kuruluşlara baskının artırılmasını ve rejimin söz konusu uygulamalarında kullandığı kaynaklardan mahrum etmeyi amaçladığı vurgulandı.

    "Esad rejiminin Annan planı çerçevesindeki yükümlülüklerini şu ana kadar yerine getirmemesinden duyulan derin hoşnutsuzluk ve bölgesel istikrara yönelik giderek artan tehdide dair ciddi kaygıların" da dile getirildiği açıklamada, toplantıda, Esad rejiminin sürdürdüğü şiddet eylemleri ve Suriye halkının demokratik arzularını sürekli reddetmesi nedeniyle, ilave adımlara gerek duyulacağı yönünde güçlü bir mutabakat olduğu kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti:

    "Bu bağlamda uluslararası çalışma grubu, geçen hafta Arap Birliği'nin çağrıda bulunduğu üzere, BM ana sözleşmesinin 7'inci bölümü kapsamında bir kararın alınmasına yönelik adımlar atılmasına destek vermektedir. Bu karar, mal varlıklarını dondurma, seyahat yasakları, silah ambargosu ve diğer tedbirler dahil, üye ülkelerin Esad rejimi üzerinde yaptırımlar uygulamaya koymalarını içerebilecektir."

    Rejimin finansal kaynaklarıyla ilgili yeni tedbirler

    Açıklamada, Uluslararası Çalışma Grubu, katılımcı ülkelerin şu ana kadar attığı adımlara ilişkin takdirini dile getirirken, tüm üye ülkelere, Suriye rejimi üzerinde azami baskının ortaya konulmasını amaçlayan mevcut yaptırımları tam olarak hayata geçirme ve uygulama çağrısında bulundu.

    Suriye Halkı'nın Dostları platformunun attığı adımların Esad rejimi üzerinde önemli miktarda baskı oluşturduğu, ancak rejimi, şiddet kampanyasını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu finansal kaynaklardan daha da mahrum bırakacak uyumlu, çok uluslu ve sürdürülebilir bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, tüm ülkelere şu çağrıda bulunuldu:

    - Üst düzeydeki Suriye rejimi yetkililerinin mal varlıklarını dondurmanın yanı sıra, Suriye Merkez Bankası ve Suriye Ticaret Bankası'nın uluslararası finansal sisteminden izole olmalarını teminen, bu iki bankanın mal varlıklarını dondurma ve bu bankalarla yapılacak işlemlere kısıtlama getirmek suretiyle, ulusal ve bölgesel yaptırımları uyumlaştırıcı adımlar atılması.

    - Suriye'nin petrol ürünlerine yönelik ambargo ve bu ürünlerin sevkiyatıyla ilgili sigorta düzenlemelerine yasak getirilmesi.

    - Suriye rejimine silah sevkiyatlarına ve üçüncü ülkelerden Suriye rejimine silah sevkiyatlarıyla ilgili sigorta düzenlemelerine resmi yasak getirilmesi.

    - Suriye ile iş yapmanın taşıdığı riskler hakkında kendi iç finansal kuruluşlarını bilgilendirme ve bu finansal kuruluşlardan, Suriye rejiminin uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için aldatıcı finansal uygulamalara başvurmasını önlemeleri için, Suriye'yle ilgili tüm işlemlerde gereken titizliği göstermelerinin istenmesi.

    Gelecekteki Suriye'nin yeniden yapılanması

    Ortak açıklamada ayrıca, Esad rejimini destekleyen Suriyeli iş dünyası liderlerine ve diğer çevrelere, rejime verdikleri desteği çekmeleri çağrısında bulunulurken, aksi takdirde uluslararası toplumdan daha da dışlanacakları uyarısı yapıldı.

    Esad rejimine finansal, diplomatik ve maddi destek vererek Annan planının başarılı olma şansını zayıflatan ülkelerin kınandığı açıklamada, bu ülkelere, Suriye halkının meşru demokratik arzularının şiddet yoluyla bastırılmasına yardım eden her tür desteğe derhal son vermeleri çağrısında bulunuldu.

    Çalışma grubu açıklamasında ayrıca, "Suriye'de demokratik değişim başlar başlamaz, Suriye Halkı'nın Dostları Ekonomik Yeniden İmar ve Kalkınma Çalışma Grubu'yla koordinasyon halinde, gelecekteki Suriye'nin yeniden yapılanmasına destek için mevcut yaptırımlar rejiminin hızla gözden geçirilmesi konusundaki kararlılık" teyit edildi.

    Suriye Halkı'nın Dostları platformunun üyelerinden aldığı yetki doğrultusunda, Suriye rejimi ve destekçileri üzerindeki kısıtlama ve yaptırımları artırmak ve güçlendirmek için ortak hareket etme ilkesine olan bağlılığın ve bu yöndeki kararlılığın yeniden altını çizen Grup, ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından ortaya konulan kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanmasında daha fazla etkinlik sağlanması için kararlılıkla hareket etme taahhüdünü de tekrarladı.

    Esad rejimi üzerinde baskının artırılması için alınan tedbirler hakkında enformasyon paylaşımına devam etme kararlılığını yineleyen Grup, Suriye Halkının Dostları bünyesinde yaptırımlar üzerinde çalışan Uluslararası Çalışma Grubu'nun bir sonraki toplantısının gelecek ay Katar'ın başkenti Doha'da yapılacağını açıkladı.

    "Türkiye'nin tedbirleri"

    Öte yandan, ABD Hazine Bakanlığı'ndan toplantıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye'nin toplantıda, Suriye'deki rejimle bağlantılı önemli sayıda kişiyi yaptırım listesine ekleyerek, Esad rejimine yönelik yaptırımlarını genişlettiğini açıkladığı" belirtildi.

    ABD Hazine Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili de, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Türkiye'nin, tıpkı bizim yaptığımız gibi, (Suriye konusunda) yürürlüğe koyduğu bir dizi tedbir var. Buna, rejimin üyeleri ve destekçilerini hedef alan tedbirler dahil. Türkiye, hedef aldığı kişilerin listesini önemli boyutta genişletti" diye konuştu.

    Toplantıda Türkiye'yi, Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcısı Murat Ülkü temsil etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow