hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır'da kritik gün

    Mısırda kritik gün
    expand

    Haftasonu yeni başkanını belirleyecek Mısır bugün kritik kararların eşiğinde. Mübarek döneminde görev yapan yetkililerin başkan olmasını engelleyen tasarı Anayasa Mahkemesi'nde görüşülecek. Tasarı geçerse, Mübarek'in sağ kolu Ahmet Şefik iki adaylı yarıştan diskalifiye olacak.

    Mübarek döneminin yetkilileri için 10 yıl siyaset yasağı öngören tasarı, 12 Nisan'da kabul edilmiş, pek çok isme yasak getirilmişti. Temyiz kararıyla, yarışa geri dönen eski başbakan Ahmet Şefik, seçimlerin ilk turunda en çok oy alan iki adaydan biri olmuştu.

    Bugün Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak karar, Şefik'in, Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'ye karşı  yarışıp yarışamayacağını  belirleyecek.

    Anayasa Mahkemesi bugün bir önemli karara daha imza atacak. Seçilen Halk Meclisi'nin meşru olup olmadığına karar verecek. Mahkeme, Meclis ve başkanlık seçimlerinin yenilenmesini talep edebilir. Ancak, beklenti, başkanlık seçimlerine müdahalede bulunacak bir karar çıkmayacağı yönünde.

    Gerginlik sürüyor

    Mahkemenin kararının hemen ardından bir açıklama yapan Müslüman Kardeşler, söz konusu kararların Ahmet Şefik'in önünü açmaya yönelik olduğunu savunarak, Halk Meclisi'nin feshedilmesinin siyasi çözülmeye neden olacağını ve otorite boşluğu doğuracağını ileri sürdüler.

    Kararın ardından kişisel Twitter hesabından bir açıklama yapan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed El-Baradey ise ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısı yaparak, cumartesi ve pazar günleri yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ertelenmesini istedi.

    Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda elenen bağımsız aday Abdülmunim Ebu'l-Futuh, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını ve ardından Yüksek Askeri Konsey'in Anayasa Komisyonu'nu oluşturacak olmasını "darbe" olarak nitelendirdi.

    Ahmet Şefik memnun

    Anayasa Mahkemesi'nin kararlarından memnun olan tek isim ise eski rejimin son Başbakanı Ahmet Şefik oldu. Şefik, mahkemenin kendisini siyasetten men etmemesini ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna katılmasına olanak sağlamasını "adalet" olarak tanımladı.

    Düzenlediği basın toplantısında değişim mesajları veren Şefik, mahkeme kararlarına saygılı olunmasını istedi.

    Kararların ardından Mısır'da bazı küçük Sol ve Liberal hareketler Tahrir Meydanı'nda gösteri çağrısında bulundu.

    Müslüman Kardeşler "devam" kararı aldı

    Müslüman Kardeşler Cemaati'nin İrşat Heyeti ile Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) siyasi bürosunun yaptığı ortak toplantıda seçimden çekilmek dahil tüm seçenekler masaya yatırıldı. Toplantıdan HAP adayı Muhammed Mursi'nin seçim yarışından çekilmemesi, bilakis güçlü bir şekilde seçime girilmesi kararı çıktı.

    AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Muhammed Mursi, "Anayasa Mahkemesi kararına şeklen saygı duyuyoruz; ancak zamanlaması uygunsuz olmuştur. Mahkeme, kararını seçimin ikinci turunun başlamasından sadece 48 saat önce bildirmiştir" açıklamasında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow