hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da Selefi operasyonu

    Almanyada Selefi operasyonu
    expand

    Almanya'da polis, son dönemde bedava Kuran dağıtmasıyla gündeme gelen Selefilere yönelik büyük bir operasyon düzenledi. Alman polisi 7 eyalette 71 noktaya eş zamanlı baskınlar yaptı, bu noktalar arasında camiiler de var.

    Alman polisi son yılların en büyük operasyonunda, toplam 71 noktaya eş zamanlı baskın düzenledi. Baskın yapılan yerler arasında, evler, işyerleri, binalar, dernekler, camiler bulunuyor. Hedefte, ülkede son yıllarda büyük tartışma konusu olan Selefiler vardı.

    Almanya'da Selefi örgütlenmelere karşı büyük bir savaş başlatıldı. 1000 kişilik polis timi 7 eyalette geniş çaplı operasyonlar düzenledi. Camii baskını sırasında, uluslararası yakalama emri bulunan bir kişi gözaltına alındı. Zanlı İngiliz vatandaşı. Operasyonlarda, çok sayıda bilgisayar ve cep telefonuna el kondu.

    Solingen kentinde bir cami ve derneğin de faaliyetleri yasaklandı. Kapatmaya gerekçe olarak camide çok sayıda radikal eğilimli gencin olması gösteriliyor.

    İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, bu hareketlerin anayasal düzeni ve demokrasiyi ortadan kaldırma amaçlı olduklarını iddia etti. Friedrich, "Şunu teyit etmek isterim ki, vakıflar yasası doğrultusunda Selefi İslamcı Millet-i İbrahim grubunun yasaklandığını ilan ediyorum. Bu grup anayasal düzenimize ve uluslararası hoşgörü prensibimize aykırıdır" dedi.

    Ele geçirilen delillerin değerlendirildikten sonra yeni kapatma davaları açılıp açılmayacağına karar verilecek.

    İki organizasyon daha soruşturmaya dahil edildi. Bunlardan biri Selefileri, Almanya'nın gündemine taşıyan 25 milyon Kuran'ı ücretsiz dağıtma kampanyası başlatan Köln merkezli "Gerçek Din" organizasyonu. Soruşturma sonunda buranın da kapatılması isteniyor.

    Alman medyası baskınları, "hükümet Selefilere savaş açtı" manşetleriyle duyurdu. Almanya'da yaklaşık 3 bin 800 Selefi bulunuyor. Çoğu Arap olan Selefiler içinde az sayıda olsa da Türk de var. Selefilerin 25 milyon Almanca Kuran dağıtması ülkede büyük tartışma yaratmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow