hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arjantin'den İngiltere'ye Falkland/Malvinas çağrısı!

    Arjantinden İngiltereye Falkland/Malvinas çağrısı
    expand

    İngiltere ile Arjantin arasında yıllardır süren Falkland Adaları meselesi yine BM'nin gündemine taşındı. Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, İngiltere'ye çağrıda bulunarak "Gelin Adaların statüsünü oturup müzakere edelim" dedi.

    Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, New York'a BM Genel Merkezine gelerek hem BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü hem de BM'nin Sömürgeden Çıkma Komitesinin yıllık toplantısına katıldı. Fernandez, İngiltere'ye çağrıda bulunarak "Gelin Adaların statüsünü oturup müzakere edelim" dedi.

    Fernandez, komite toplantısında yaptığı konuşmada, İngiltere'nin Falkland Adaları konusunda takındığı tutumu eleştirdi ve İngiltere'ye yüklenerek "14 bin kilometre ötedeki bir toprak parçasının İngiltere'nin toprağı olduğunu nasıl iddia edebilirsiniz?" dedi. İngiltere'nin Falkland Adaları'nın statüsü ve geleceği konusunda Arjantin ile müzakere yapması gerektiğini savunan Fernandez, "Buraya hınç dolu olarak gelmedim, çok fazla bir şey de istemiyoruz, biz sadece bu konuyu (İngiltere ile) konuşmak istiyoruz" dedi.

    Fernandez'in konuşmasında, Falkland Adaları yerine adaların İspanyolca ismi olan "Malvinas" demesi dikkati çekti.

    Komite toplantısına İngiltere katılmazken Falkland Adaları'nı temsilen iki yerli milletvekili söz aldı. Adaların milletvekilleri Mike Summers ve Roger Edwards konuşmalarında, Falkland Adaları'nın artık sömürge statüsünden çıkıp "İngiltere'nin denizaşırı toprağı" haline geldiğini ve kendi anayasası olduğunu söylediler. Mike Summers konuşmasında şunları kaydetti:

    "Biz İngiltere ile olan ilişkimizden memnunuz ve kendi kaderimizi kendimiz belirleriz. Bu, bize ve tüm halklara BM Ana Sözleşmesi tarafından tanınan bir haktır ve komite olarak da sizin buna uymanız gerekmektedir.

    İngiltere son derece açık bir şekilde, Falkland Adaları'nın egemenliğini biz adalılar istemedikçe tartışma konusu yapmayacağını söyledi."

    Summers daha sonra Falkland Adaları hükümetinden, Arjantin hükümetine bir mektup getirdiğini ve bunu Fernandez'e şahsen vermek istediğini, mektupta Arjantin'den, Falkland Adaları halkının görüşlerini dinlemelerini istediklerini söyledi.

    Komite, toplantının sonunda her yıl yaptığı gibi bir tavsiye kararı alarak Falkland Adaları konusunda İngiltere ve Arjantin arasında müzakere yapılması çağrısında bulundu.

    Toplantının ardından gazetecilere konuşma yapan Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Marcos Timerman, komitenin iki ülkeyi müzakereye davet ettiğini ama İngiltere'nin buna yanaşmadığını belirterek "Biz Arjantin devleti olarak müzakereye hazırız. İngiltere, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyesi, bir daimi üye BM kararlarına uymazsa başka ülkeler neden uysun?" diye konuştu.

    İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant da basına yaptığı açıklamada, son dönemde Arjantin'in Falkland Adaları konusunda yine sert bir dil kullanmaya başlamasından büyük hayal kırılığı duyduklarını belirterek Falkland Adaları'nın halkının kendi gelecekleriyle ilgili verecekleri karara uyacaklarını, gelecek yıl yapılacak referandumda tüm gerçeğin bir kez daha gözler önüne serileceğini ifade etti.

    Falkland Adaları hükümeti 3 gün önce, ülkenin siyasi geleceğini  belirlemek için gelecek yıl referanduma gidileceğini açıklamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow