hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır sandık başında

    Mısır sandık başında
    expand

    Mısır'da halk, Mübarek döneminin ardından düzenlenen ilk özgür cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için sandık başında. İki gün sürecek oylama, Anayasa Mahkemesi'nin genel seçimleri yasadışı ilan etmesi nedeniyle gergin bir atmosferde başladı.

    Saat 08.00'de sandık başına giden Mısırlı seçmenler, akşam 19.00'a kadar oy kullanıyor. Seçimlerine halkın katılımı az olduğu görüldü.

    50 milyon kişinin oy kullanacağı seçimlerde Müslüman Kardeşlerin partisi Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi, eski rejimin son Başbakanı Ahmet Şefik yarışıyor.

    Yüksek Askeri Konsey seçim bölgelerinde olayların yaşanmaması için sıkı güvenlik tedbirleri aldı.

    Sabah saatlerinde Minye kentinde Mursi ile Şefik taraftarları arasında kavga çıktı. Asker, olaya müdahale ederek bastırdı. Diğer taraftan Süveyş kentinde Mursi yanlıları ile polis arasında tartışma yaşandı.

    Mısırlılar birinci günde uzun kuyrukların olmadığını; ilerleyen saatlerde katılımın daha çok olacağını söylüyor.

    Kadın ve erkekler ayrı odalarda oy kullandı. Mısırlılar, yarın da aynı saatlerde sandık başına gidecek.

    Mübarek'in devrilmesinden bu yana geçici hükümeti kontrol eden Yüksek Askeri Konsey, 1 Temmuz'da yetkilerini sivil otoriteye devretme sözü vermişti.

    Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin Müslüman Kardeşler ve El Nur Partisi'nin ilk iki sırada tamamladığı genel seçimleri geçersiz sayması, ülkede tansiyonu yeniden artırdı. Halk gece Tahrir Meydanında toplandı. Kararın protesto edildiği gösteride seçimleri boykot çağrısı yapıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow