hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HAP adayı zaferini ilan etti

    HAP adayı zaferini ilan etti
    expand

    Mısır cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıklarınyüzde 97'sinin açılmasının ardından Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP)cumhurbaşkanı adayı Muhammet Mursi zaferini ilan etti. Son verilere göre geçerli oyun yüzde 52.3'ünü alan HAP adayı Muhammed Mursi seçimin galibi oldu. Rakibi Ahmed Şefik ise oyların yüzde 47.6'sını aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kahire'de düzenlenen basın toplantısında Mısır halkına teşekkür konuşmasıyapan Mursi "Bize oy veren ve vermeyen tüm Mısır halkına teşekkür ediyorum. Bizedemokrasiyi ve özgürlüğü bağışlayan Allah'a hamd olsun" dedi.

    Mısır halkına "Kardeşlerim" diye seslenen Mursi, "Hep birliktehürriyet, kalkınma, barış ve demokrasi yolunda yürüyeceğiz. Birlikte yeni Mısır'ı inşa edeceğiz" diye konuştu.

    Mısır devrimi sürecinde hayatını kaybeden ve yaralanan Mısırlılarınyakınlarına seslenen Mursi, "Şehitlerin ve yaralıların haklarını, hukuksalyollarla alacağız. Şehitlerin anneleri, babaları, eşleri ve çocuklarınıselamlıyorum" dedi.

    Mursi, konuşmasında şehitlerden söz ettiği sırada sözleri sloganlarlakesildi. Muhammed Mursi'nin, resmi sonuçların açıklanmasını beklemeden yaptığızafer konuşmasında sesinin titrediği ve heyecanlı olduğu gözlendi.

    Son olarak Mısır'daki farklı etnik gruplara seslenen Mursi, aynı ülkeninçocuklarının bir birinden farkı olmadığını ifade ederek, birlik mesajı verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AA Kahire Bölge Müdürlüğü'ne ulaşan en son verilere göre tasnifi tamamlanan 22 milyon 459 geçerli oyun yüzde 52.3'ünü (11 milyon 751 oy) alan HAPadayı Muhammed Mursi seçimin galibi oldu. Rakibi Ahmed Şefik ise oyların yüzde47.6'sını (10 milyon 707 oy) alarak seçimi kaybetti.

    Ahmed Şefik'in seçim kampanyasından yapılan açıklamada ise, Mursi'ninzaferini erken ilan ettiği, sonucun henüz kesinleşmediği vurgulandı.51 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Mısır cumhurbaşkanlığı seçimininikinci turuna katılım oranı yüzde 47 oldu.

    Müslüman Kardeşler protestoya hazırlanıyor

    Mısır'da Müslüman Kardeşler Hareketi, yarın Tahrir meydanında Anayasa Mahkemesi'nin Meclis'i feshetme kararına karşı protesto gösterisi düzenleyecek.

    Müslüman Kardeşler Hareketi kaynaklarından alınan bilgiye göre, hareket tüm Mısır halkını yarın Tahrir meydanında Anayasa Mahkemesi'nin Meclis'i feshetme kararını protesto etmeye çağırdı. Gösterinin, Meclis'te yarın gerçekleştirilmesi planlanan oturumlarla eş zamanlı olarak yapılacağı belirtildi.

    Meclis'te yarın yapılması planlanan oturumların, yasama yetkisini Meclis'ten alarak Askeri Konsey'e devreden karardan sonra, Meclis Başkanı Saad Katatni'nin daveti üzerine gerçekleşeceği kaydedildi.

    Tahrir meydanında düzenlenecek protesto gösterilerinin, Salı günü milletvekillerinin Meclis'e girmesine ve oturumlarını gerçekleştirmesine engel olmaması için, Askeri Konsey'e baskı yapmayı amaçladığı bildirildi. Askeri Konseyin, milletvekillerinin Meclis'e girmesine engel olması durumunda, Meclis Başkanı Katatni ve milletvekillerinin yasama yetkisinin tekrardan Meclis'e verilmesi için Askeri Konsey'e baskı yapmak için Tahrir meydanına inecekleri belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müslüman Kardeşler hareketinin bu kararı, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi'nin bağımsız aday Ahmed Şefik karşısındaki seçim zaferinin ilan edilmesinden sonra alındığı ifade edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow