hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Suriye, Türk uçağını düşürdüğü için özür diliyor"

    Suriye, Türk uçağını düşürdüğü için özür diliyor
    expand

    İngiliz gazeteleri ve haber kanalları, Türk askeri uçağının düşürülmesine geniş yer veriyor. Haber, Suriye basınında ise fazla yer bulmadı.

    BBC ve Sky gibi haber kanalları konuya ilişkin açıklama ve bilgileri son dakika olarak geçerken, gazeteler de bugünkü sayılarında konuya geniş yer ayırdı.

    İngiliz yayın kurumu BBC, bir yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugünkü açıklaması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki güvenlik toplantısının ardından dün yapılan yazılı açıklamayı, diğer yandan da Suriye tarafından gelen açıklamaları aktardı.

    Konuya ilişkin hala belirsizlikler olduğunu kaydeden BBC, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin hali hazırda "gergin" olduğunu bildirdi.

    Sky haber kanalı da konuya ilişkin haberleri aktarırken, Türkiye'nin NATO'daki ikinci büyük orduya sahip olduğuna ve Suriye'deki ayaklanmalardan bu yana Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin kötüleştiğine dikkati çekti.

    Times gazetesi ise haberi, "Suriye, Türk uçağını düşürdüğü için özür diliyor" başlığıyla duyurdu. Times, savaş uçağında bulunan pilotları arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

    Guardian gazetesi de Türkiye'nin, "olayın aydınlatılmasının ardından, atılması gereken adımlar kararlılıkla atılacaktır" açıklamasına yer verdi.

    Daily Telegraph gazetesinin Ortadoğu muhabiri Adrian Bloomfield'in kaleme aldığı haberde ise, Suriye'nin Türk pilotlarını arama kurtarma çalışmalarına katılarak, olaydan kaynaklanan zararı önlemeye çalıştığını kaydetti.

    Bloomfield ayrıca, yaşanan olayın, uluslararası toplumun Suriye'deki şiddetin sınırların ötesine taşacağı endişesini haklı çıkardığını yazdı.

    Haber Suriye basınında fazla yer bulmadı

    Suriye'nin önemli devlet yayın organlarından biri olan El Sevra gazetesi, dün sabah saatlerinde düşürülen Türk jeti ile ilgili olarak sayfasında bir askeri yetkilinin açıklamalarına yer verdi.

    Açıklamada, yetkilinin "Dün saat 11.40 civarında bölge sularında alçakta hızla uçan yabancı bir cismin görüldüğünü ve hava sistemlerinin sahilden 1 kilometre uzaklıkta olan uçağa uçaksavarlarla karşı koyduğunu ve hedefin isabet alarak Lazkiye'nin Um El Tuyur köyünün doğusundaki 10 kilometre uzaklıktaki sulara düştüğü" ifadesi yer aldı.

    Askeri yetkilinin, olayın ardından iki ülkenin deniz güçlerinin düşürülen uçağın pilotlarının bulunması için arama, kurtarma çalışması başlattığı açıklaması haberde yer aldı.

    El Habar gazetesi ise, üç gün önce hava kuvvetlerinden ayrılarak Ürdün'e sığınan pilotun haberine geniş yer verirken, diğer basın organlarında ülke içindeki olaylara yer verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow