hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır'da sonuçlar açıklandı

    Mısırda sonuçlar açıklandı
    expand

    Mısır'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi sonuçları açıklandı. Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi Mısır'ın yeni Cumhurbaşkanı oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mısır'da 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından yapılan ilk demokratik ve şeffaf cumhurbaşkanlığı seçimini Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi'nin kazandığı bildirildi.

    Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu Başkanı Faruk Sultan, toplam 25 milyon 577 bin 511 oyun geçerli olduğu seçime katılım oranın yüzde 51,85 olarak gerçekleştiğini söyledi.

    Sultan, Muhammed Mursi'nin geçerli oyların yüzde 51,3'ünü alarak cumhurbaşkanı olduğunu açıkladı.

    Eski rejimin son başbakanı Ahmet Şefik ise yüzde 48,7 oranında oy alabildi. Mursi'nin cumhurbaşkanı olduğunun ilan edilmesinin ardından Tahrir Meydanı'nda sevinç gösterileri başladı.

    Mursi'den ordu ve yargıya övgü

    Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ordu ve yargıyı överek, "Mısır'daki seçimleri tüm şerefleri ile korudular" dedi.

    Seçim zaferinin resmen ilan edilmesinin ardından ilk açıklamasını twitter'daki hesabından yapan Mursi, "Mısır'daki seçimleri demokratik bir şekilde koruyan şerefli Mısır yargısı ve askerlere selam olsun. Tüm Mısır halkını kutluyorum" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye: Memnuniyet duyduk

    Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Mısır'da 16-17 Haziran tarihlerinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tur oylamasını Muhammed Mursi'nin kazanmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı.


     Beyaz Saray'dan kutlama

    ABD Başkanı Barack Obama, Mısır cumhurbaşkanlığına seçilen Muhammed Mursi'yi telefonla arayarak, kutladı.

    Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama görüşmede, ABD'nin, Mısır'ın demokrasiye geçişini desteklemeye ve devrim umutlarını hayata geçirirken Mısır halkının yanında durmaya devam edeceğini belirtti.

    Obama, karşılıklı saygı temelinde, Mısır ve ABD arasındaki çok sayıda ortak çıkarı ilerletmek için Mursi ile çalışmaya duyduğu ilgiyi vurguladı.

    Mursi de Obama'ya teşekkür etti ve ABD'nin Mısır'daki değişime desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

    Görüşmede iki lider, ABD ile Mısır arasındaki ortaklığı ilerletmeye olan bağlılıklarını teyit ederek, gelecek haftalar ve aylarda yakın temas halinde kalmaya devam etmeyi kararlaştırdılar.

    İran'dan Mursi'ye kutlama

    İran, Mısır'da yeni dönemin başlamasından dolayı bu ülke halkı ile cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi'yi kutladı.

    Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mısır halkının seçiminin bu ülkenin her alanda gelişmesi, kalkınması ve yeniliklerin başlamasında etkili olacağı belirtildi.

     Mısır ilkleri yaşıyor 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimini Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi'nin kazanması, ülke tarihinde birçok ilkleri de beraberinde getirdi.

    Mısır'da krallığın yıkılmasının ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna sırasıyla oturan Muhammed Necip, Cemal Abdülnasır, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek, askeri kariyerlerinden cumhurbaşkanlığına geçiş yapmıştı.

    Mısır'ın Şarkiye vilayetinden olan ve iki dönem milletvekilliği yapan Muhammed Mursi ise mühendislik alanında akademik kariyere sahip.

    Mursi'nin cumhurbaşkanlığını kazandığına dair açıklamayı ülkedeki bazı yayın organları, "Dört askerden sonra cumhurbaşkanı olan sivil İslamcı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

    Bu arada, Mısır'ın son iki cumhurbaşkanı da Munifiye'den çıkmıştı. Sedat ve Mübarek, Münifiye doğumlu iki cumhurbaşkanı olurken, seçimde yarışan Mursi ve Şefik'in Şarkiye vilayeti nüfusuna kayıtlı bulunmaları, Mübarek sonrası ilk

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    cumhurbaşkanın Şarkiye'den çıkmasını kesinleştirmişti.

    Mursi 5 bin yıllık Mısır tarihinde demokratik ve şeffaf seçimler sonucu ilk kez cumhurbaşkanlığını kazanan kişi oldu. 1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler de ilk defa iktidara geldi.

    Öte yandan, Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi Mursi'nin zaferini kutlarken, seçimi kaybeden Ahmet Şefik'in sonucu evinde öğrendiği bildirildi.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow