hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den Türkiye'ye yardım önerisi

    ABDden Türkiyeye yardım önerisi
    expand

    Pentagon Sözcüsü George Little, Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesine ilişkin, "küstah ve çok rahatsız edici" dedi. Little, kayıp pilotlara yönelik arama çalışmalarına dair soruya karşılık, "Eğer talep ederlerse, Türk hükümetine bu konuda yardım etmeye hazırız" dedi.

    Little, günlük basın toplantısında, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın, dün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yazılı açıklamasında belirttiği kaygıları paylaştığını söyledi.

    "Bu, Esed rejiminin ve yaptıklarının gayrimeşruluğunu bir kez daha gösteriyor ve çok rahatsız edici" diyen Little, bir soru üzerine, yine Clinton'ın sözlerini hatırlatarak, bu olayı "Küstahça" bulduklarını vurguladı.

    Little, bu olayın ABD'nin Türkiye'ye olası insansız hava aracı satışını engelleyip engellemeyeceğine dair soru üzerine, bunların spekülasyon olacağını belirterek, "Müttefikimiz Türkiye ile güçlü askeri ilişkilerimiz devam ediyor. Türkiye'nin kendini savunması için ihtiyaç duyabileceği teçhizat konusunda kendileriyle görüşmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

    Olayla ilgili Türk yetkililerle görüşmelerinin sorulması üzerine Little, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey'in, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i arayarak, kayıp pilotlardan duyduğu kaygıyı dile getirdiğini söyledi.

    Suriye konusunda şu anki odaklarının ekonomik ve siyasi baskılar uygulama yönünde devam ettiğine işaret eden Little, kayıp pilotlara yönelik arama çalışmalarına dair soruya karşılık, "Eğer talep ederlerse, Türk hükümetine bu konuda yardım etmeye hazırız" dedi.

    Pentagon'un diğer sözcüsü John Kirby de bir soru üzerine, "Suriye'nin eyleminin kasıtlı olmadığı yönünde hiçbir işaret görmediğini ve olayın zaten her şeyi açıkça gösterdiğini" belirterek, "Bizce bu, kasıtlı bir eylemdi" dedi.

    "Uluslararası normlara uymadığı açık"

    Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye'nin hiçbir uyarıda bulunmadan Türk uçağını düşürmesinin uluslararası normlara uymadığının açık olduğunu söyledi.

    Nuland, günlük basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Wendy Sherman ile Avrupa ve Avrasya İşlerinde Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon'un Türk yetkililerle temas halinde olduğunu ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin de Türkiye'de yakın istişare halinde bulunduğunu söyledi.

    Suriye'nin, "Kendisini savunduğuna yönelik bugünkü açıklamalarının" sorulması üzerine Nuland, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yaptığı açıklamayı hatırlatarak, Suriye'nin hiçbir uyarıda bulunmadan uçağı düşürdüğünü ve bunun da uluslararası normlara uymadığının açık olduğunu vurguladı.

    Nuland, "Müttefikiniz Türkiye'ye bu noktada tavsiyeleriniz nedir?" sorusu üzerine, partnerleriyle konu hakkında istişarelerde bulunmaya devam eden Türkiye'nin, Ankara'nın, NATO Antlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca istişarelerde bulunmak için NATO'yu toplantıya çağırdığını anımsattı.

    NATO'da 4. madde kapsamındaki istişarelerde ABD'nin pozisyonunun ne olduğuna dair soruya karşılık Nuland, öncelikle NATO'da bu konuda istişare isteyen müttefikleri Türkiye'nin düşüncelerini, ileriye yönelik ne yapmak istediğini, NATO'dan beklentilerini ve bundan sonrasına ilişkin perspektiflerini dinleyeceklerini ifade etti.

    Nuland, ABD'nin kayıp pilotların bulunmasına yönelik çalışmalara katılıp katılmadığına yönelik soru, iki ülkenin rutin askeri kanalları üzerinden bazı yardımların sağlandığını belirterek, "(Arama-kurtarma) Operasyonuna katılmamız yönünde bir talep aldığımızı sanmıyorum ama yardımcı olmaya hazırız" dedi.

    Beyaz Saray: "Türkiye ile dayanışma içerisindeyiz"

    Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney ise, askeri uçağın düşürülmesi konusunda, Türk yetkililerle yakın temas halinde olduklarını belirterek, "ABD'nin kilit müttefiki Türkiye ile dayanışma içerisindeyiz" dedi.

    Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesi konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'un ardından Beyaz Saray'dan da açıklama geldi.

    ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Carney, "Olay, askeri misilleme de dahil olmak üzere Türkiye tarafından bir misillemede bulunulmasını gerektirir mi?" yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: "(Türk yetkililer) Türk F-4 askeri uçağının 22 Haziran'da Suriye tarafından düşürülmesine Türkiye'nin vereceği yanıtı belirlemek için olayı incelerken, Türk yetkililerle yakın temas halindeyiz. ABD'nin kilit bir müttefiki olan Türkiye ile dayanışma içerisindeyiz. Türkiye'nin yarın Kuzey Atlantik Konseyi'nde yapacağı sunumu bekliyoruz. Esed rejimini sorumlu tutmak için Türkiye ve diğer ortaklarla birlikte çalışacağız."

    Carney, "Diplomatik bir çözümden mi yanasınız?" sorusuna karşılık, "Evet, ama Türklerin yapacağı sunumun neticesini karakterize etmeyeceğim. Tabii ki Türkleri destekliyoruz ve onlarla çalışacağız. Türkiye, ABD'nin kilit bir müttefiki, NATO üyesi" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow