hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin "serinkanlı" tepkisine övgü

    Türkiyenin serinkanlı tepkisine övgü
    expand

    İngiliz Financial Times gazetesi, Suriye ile yaşanan uçak düşürme gerginliğinde Türkiye'nin gösterdiği "serinkanlı" tepkiyi övdü.

    İsrail ile yaşanan Mavi Marmara gerginliğini hatırlatan gazeteye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aslında duygularını pek de zapt edebilen birisi olarak bilinmiyor.

    Gazete, 2010 yılında İsrail'in Gazze'ye gitmekte olan Türk yardım gemisine saldırması ve dokuz kişinin öldürülmesinin arından yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın bu baskını "kanlı katliam" olarak tanımlayıp, "Kimse Türkiye'nin sabrını sınamasın" dediğini hatırlatıyor.

    Gazete, geçtiğimiz hafta Suriye'nin bir Türk jetini düşürdüğünün ortaya çıkmasının ardından, Erdoğan ve hükümetinin tepkisinin daha serinkanlı olduğuna dikkat çekiyor.

    Financial Times, Ankara'nın uçağın bir eğitim uçuşu yaptığı sırada uluslararası hava sahasında düşürüldüğünde ısrar ettiğini ve daha sonra da iki ülkenin ortak kurtarma operasyonu düzenlediğni  vurgulayarak, rahatlatıcı mesajlar verdiğini kaydetti.

    Gazete şu değerlendirmeyi yaptı:

    "Tek başına hareket etmek yerine, ortak bir karşılık konusunda görüş birliği için NATO'yu toplantıya çağırarak çok yanlı bir yaklaşım sergileyen Türkiye övgüyü hak ediyor. NATO görüşmeleri, en azından şimdilik, ortak savunma maddesi kapsamında olmayacak, Türkiye'nin tepkisi daha agresif bir ton benimsemek yerine diplomatik düzeyde kalmalı.

    Ancak, geçtiğimiz hafta yaşanan olay, iç savaşın 15 ay içersinde 10 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığı Suriye'de durumun çok hassas olduğunu ve komşu ülkelerin de bu savaşaın içine çekilmesi tehlikesini doğruluyor. Uzak ihtimal bile olsa, Türkiye, İran ve İsrail'in karışacağı bölgesel bir çatışma olasılığı batı ve Rusya'yı Suriye çıkmazını çözmeleri için harekete geçirmelidir."

    "Sonuçlar alınmaya başladı"

    Beşar Esad rejiminin yavaş ama amansız bir şekilde zayıflatılması politikasının sonuçlarının alınmaya başladığını belirten gazete şöyle devam etti:

    "Bu yüzdendir ki çok sayıda Suriye ordusu subayının sınırdan Türkiye'ye geçtiği yolundaki haberler cesaret veriyor. Yüksek rübteli sığınmacıların sayısı arttıkça, rejim içinde olup Esad'ı ve yönetimini kendi kaderlerine terk etmek isteyenlerin sayısı daha da artacaktır"

    Yazıda batılı güçlerin rejim değişikliği için daha fazla şeyler yapabileceklerine değinilerek, özellikle Rusya üzerinde konstanre olunması gerektiği vurgulanıyor.

    Türkiye'nin gösterdiği ölçülü tepkinin şimdiye dek Suriye çatışmasının bölgesel bir krize dönüşmesini engellediğini belirten gazete, "Ancak daha sıkı bir uluslararası girişim olmaksızın, böyle bir tehlike olasılığı daha da fazla olacak" ifadesine yer verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow