hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliki'den siyasi manevra

    Malikiden siyasi manevra
    expand

    Irak'ta siyaset karışık... Muhalifler, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi düşürmeye çalışıyor. Maliki de, siyasi bir manevra ile erken seçim çağrısı yaptı.

    Sünniler, Kürtler ve Şii lider Sadr'a bağlı gruplar yeterli vekil imzasını toplayamadı ama muhalif Iraklılardan gelen mesaj "Bu iş burada bitmedi" der gibiydi.

    Irak'ta Başbakan Nuri El Maliki'ye karşı gruplar, Maliki hükümetini düşürmek için güvenoylaması yolunu açmaya çalışıyor. Bu ortamda, Maliki'den siyasi bir manevra geldi.

    Maliki, internet sitesinden erken seçim çağrısında bulundu. Açıklamada, "Tarafların diyalog için masaya oturmaması krize neden olmakta ve bu Irak halkının çıkarlarına zarar vermektedir" denildi.

    Maliki, erken seçim için tarih vermedi. Muhalifler ise çabalarından vazgeçmiş değil.

    Irak'ın Sünni Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Maliki'ye yazılı açıklamayla çağrıda bulundu. Açıklamada, "Maliki Meclis'e gelerek, milletvekillerinin sorularını yanıtlamalı" denildi. Soruların ardından, Maliki'ye karşı güvenoylaması yapılarak hükümetin düşürülmesi hedefleniyor.

    Irak'ta Kürt ve Sünni grupların yanısıra bazı Şii milletvekilleri de maliki hükümetini düşürmek için girişim başlatmıştı. Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı Celal Talabani girişimler sürerse istifa edeceğini söylemişti. Ancak  Bu gruplar halen Başbakan Maliki'yi, siyasi rakiplerini sindimek ve otoriter bir yönetim kurmaya çalışmakla suçluyor, girişimlerini sürdürüyor.

    ırak'ta siyasi gerilim, Başbakan Maliki'nin, Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'yi terör örgütü kurmak ve suikastler düzenlemekle suçlaması sonrası başlamıştı. Maliki hükümetinin hakkında tutuklama kararı bulunan Haşimi ise Türkiye'de bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow