hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şilili öğrenciler meydanlarda

    Şilili öğrenciler meydanlarda
    expand

    Güney Amerika ülkesi Şili'de eğitim koşullarına tepki dinmiyor. Başkent Santiago'da yüzlerce öğrenci, koşulların düzeltilmesi talebiyle yeniden sokağa çıktı. Öğrencilerin eğitim hakkına ilişkin taleplerini dile getirmesi, bir kez daha polis müdahalesiyle yanıt bulunca, ortalık karıştı.

    Güney Amerika ülkesi Şili'de, öğrencilerin eğitimin paralı hale getirilmesi, piyasalaştırılması ve koşullarına yönelik tepkileri 2 yıldır sürüyor. Gittikçe kitleselleşen öğrenci gösterileri Şili'de hükümetin gittikçe baş etmekte güçlük çektiği bir hale bürünüyor. Hükümetin çeşitli uzlaşma girişimleri de öğrencilerin taleplerini karşılamaktan çok, "kamuoyunda aldatıcı bir görüntü yaratmaya" dönük olunca, uzlaşma sağlanamadı. Öğrenciler her sokağa döküldüğünde ise karşılarında polis copunu buluyor. Dün de öğrenci gösterisine polis müdahalesi gerçekleşince sokaklar savaş alanına döndü.

    Yüzlerce lise öğrencisi eğitim koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başkent Santiago'da gösteri düzenledi. Polis, kalabalığı dağıtmak isteyince ortalık karıştı. Polis öğrencilere tazyikli su ve plastik mermiyle müdahale etti. Öğrenciler ise polisin müdahalesine taş ve sopayla karşılık verdi. Olaylar sırasında çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

    Öğrenciler; devlet okullarında eğitimin yetersiz, harçların yüksek ve özel okullarda da ücretin fazla olmasından şikayetçi. Hükümetten istediklerini tam anlamıyla alamadıklarından da son iki haftadır gösterilerin dozunu yükselttip bazı okulları işgal ettiler.

    Devlet Başkanı Sebastian Pinera, gösteri yapanların ülkedeki öğrencilerin yalnızca yüzde 1'ini oluşturduğunu öne sürüyor. Pinera, "11 bin öğrenci arasından yalnızca yüzde bire göre hareket etmek diğer yüzde 99'a haksızlık etmek demek" diyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow