hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu, Barzani ile görüştü

    Davutoğlu, Barzani ile görüştü
    expand

    AK Parti Kongresi için Ankara'ya gelen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile biraraya geldi. Görüşmedeki başlıklar terör, PKK ile mücadele, Irak'taki siyasi kriz ve Suriyeli mültecilerin durumuydu.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bazı Iraklı yetkililerle dün ve bugün yaptığı görüşmelerde Irak'taki iç gelişmeler ve iki ülke ilişkileri ele alındı. Davutoğlu-Barzani görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü. Yeni Oslo süreçleri tartışılırken, PKK ile mücadele de konuşuldu. "Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, daha etkin işbirliği yapılması konusundaki anlayışı teyid etti" dedi.

    Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu'nun Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile görüşmesinde Türkiye ile bölge arasındaki ilişkiler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. PKK ile mücadelede daha etkin işbirliği yapılması konusundaki mevcut anlayışın teyit edildiği görüşmede ekonomik ve ticari ilişkiler ele alındı.

    Suriye'deki durum ve Irak'taki iç siyasi gelişmelerin masaya yatırıldığı görüşmede, Davutoğlu, Suriye'deki gelişmelerle birlikte, terör yapılanmalarının bölgede oluşmasına engel olunması gerektiği mesajını yineledi, PYD hassasiyetini iletti.


    IKBY Başkanı Barzani ise, Suriye'den kendi bölgelerine gelen sığınmacıların durumu hakkında bilgi aktardı. Türkiye-Irak ilişkilerinin gelişmesine önem verdiklerini ifade eden Barzani, Türkiye'nin bölgede ve uluslararası alanda giderek artan öneminin kendileri için de önemli olduğunu belirtti.

    Davutoğlu, Irak İslam Partisi Genel Başkanı Iyad es-Samarrai ile görüşmesinde AK Parti kongresine Irak'tan çok sayıda parti lideri ve temsilcisinin gelmesinin Türkiye ile Irak ilişkilerinin düzeyini gösterdiğini kaydetti.

    Irak'taki iç gelişmelerin ele alındığı görüşmede Davutoğlu, Türkiye'nin Irak'taki her kesimle diyaloğu bulunduğunu ve din, dil, etnik ve mezhepsel ayrım yapmaksızın Irak'ın tüm gruplarıyla diyaloğunu sürdürdüğünü ve bu gibi ayrımlara kesinlikle karşı olduğunu vurguladı.

    Görüşmede, Ortadoğu'daki Arap Baharı çerçevesindeki durum ve Suriye'deki gelişmeler de ele alındı. Davutoğlu'nun Irak'taki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Yardımcısı Berham Salih ile görüşmesinde genel olarak Ortadoğu'daki değişim ve bu çerçevede Türkiye ve Irak'ın tutumları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

    Irak'taki iç gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede, Ortadoğu'daki Arap Baharı çerçevesindeki durum ve Suriye'deki gelişmeler de ele alındı. Irak'taki Kürdistan İslam Partisi (KİP) Genel Başkanı Muhammed Faraj ile Davutoğlu'nun görüşmesinde, Irak'taki iç gelişmeler ve bölgede iki ülkeyi ilgilendiren çeşitli konular ele alındı.

    Diğer taraftan, edinilen bilgiye göre, dün Irak'taki es-Sadr Hareketi grubunun başkan yardımcısı Mustafa Yakubi ile görüşen Davutoğlu, hareketin lideri Muktada es-Sadr'ı Türkiye'ye davet etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow