hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den "Akçakale"ye kınama

    ABDden Akçakaleye kınama
    expand

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesiyle ilgili olarak, "Türkiye'nin egemenliğinin bu net ihlalini kuvvetle kınıyoruz" dedi. Pentagon da, "Sıcak çatışma beklemiyoruz" açıklamasında bulundu.

    Günlük basın brifinginde Akçakale'deki gelişmelerle ilgili bir soruyu yanıtlayan Nuland, "Birkaç saat önce Suriye'den bir top mermisinin Türkiye'ye düşmesi sonucu, en az 4 çocuk ve 1 kadının yaşamını yitirdiğini ve yaralananlar olduğunu anlıyoruz. Ailelere içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz ve Türkiye'nin egemenliğinin bu net ihlalini kuvvetle kınıyoruz" diye konuştu.

    Nuland, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın olayla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi yapmasının beklendiğini de bildirdi.

    Bir gazetecinin, Davutoğlu'nun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi ile daha önce görüştüğünü hatırlatarak, "Sizce bu Türkiye ile Suriye arasındaki dinamikte potansiyel bir değişime mi işaret ediyor?" sorusunu yöneltmesi üzerine Nuland, şunları kaydetti:

    "Sanırım Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun bu konuyla ilgili ileteceklerini bekleyip görmemiz gerekiyor, ancak Türkler en baştan beri, egemenlik haklarını ne kadar ciddiye aldıklarını çok net biçimde ortaya koydular ve özellikle uçak olayından sonra şiddetin artmasına karşı çok net uyarılarda bulunmaktalar. Dolayısıyla müttefikimiz Türkiye ile görüşmeyi bekleyeceğiz".

    Clinton:  "Öfke duyuyoruz"

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesiyle ilgili olarak, "Suriyelilerin sınır ötesinden ateş açmalarından ABD olarak öfke duyduklarını ve sınırın Türk tarafında meydana gelen can kayıplarından çok üzüntülü olduklarını" belirtti.

    Clinton, Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Akçakale'deki gelişmelerle ilgili soruyu da yanıtladı.

    "Suriyelilerin sınırın ötesinden ateş açmalarından öfke duyuyoruz. Sınırın Türk tarafında meydana gelen can kayıplarından çok üzüntülüyüz. Türk dostlarımızla birlikte çalışıyoruz" diyen Clinton, bundan sonra izlenecek en iyi yolun ne olabileceği konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bugün bir telefon görüşmesi yapacağını kaydetti.

    İran gibi ülkelerin, can kayıplarına, Suriye içindeki şiddetin şimdi artar şekilde Suriye sınırlarının dışına çıkmasına ve getirdiği zarara bakmaksızın Esed rejimini destek verdiğini ve kışkırttığını da ifade eden Clinton, "Bu çok çok tehlikeli bir durum, tüm sorumlu ülkeler Esed rejimine ateşkes yapması, kendi halkına saldırıya son vermesi ve siyasi geçiş sürecine başlaması yolunda ikna etmek için bir araya toplanmalı. Bu derin kaygı duyduğumuz ve üzerinde çalışmaya devam edeceğimiz bir konu" dedi.

    ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü: "Kuvvetle kınıyoruz"

    Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor, Suriye rejiminin Türkiye-Suriye sınırı ötesinden ateş açmasını "kuvvetle kınadıklarını" belirterek, "Masum Türk vatandaşlarının can kayıplarından derin üzüntü duyuyoruz. Türkiye ABD'nin yakın dostu ve müttefiki. Düşünce ve dualarımız sevdiklerini kaybedenlerle birlikte" dedi.

    Vietor, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesiyle ilgili olarak, AA muhabirine açıklama yaptı.

    Suriye rejiminin Türkiye-Suriye sınırı ötesinden ateş açmasını "kuvvetle kınadıklarını" vurgulayan Vietor, "Masum Türk vatandaşlarının can kayıplarından derin üzüntü duyuyoruz. Türkiye ABD'nin yakın dostu ve müttefiki. Düşünce ve dualarımız sevdiklerini kaybedenlerle birlikte" dedi. ABD'nin müttefiki Türkiye'nin yanında olduğunu belirten Vietor, "ileriye dönük yapılabileceklere dair Türkiye ile yakın istişarelerini sürdürdüklerini" kaydetti.

    Vietor, Esad rejiminin kendi halkına vicdanlara sığmayacak acılar çektirdiğine işaret ederek, "Tüm sorumlu ülkeler Esad'ın iktidarı bırakması, ateşkes ilan etmesi ve siyasi geçiş sürecini başlatmasının zamanının çoktan geçtiğini net olarak ortaya koymalı" dedi.

    Pentagon: "Yakından izliyoruz"

    ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü George Little, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesiyle ilgili olarak, "Güçlü müttefikimiz Türkiye'de meydana gelen can kayıplarından üzüntülüyüz ve durumu yakından izlemeye devam ediyoruz" dedi.

    Litte, olayın Suriye rejiminin ahlaksız davranışlarının ve neden iktidardan gitmesi gerektiğinin diğer bir örneğini oluşturduğunu söyledi.

    "Güçlü müttefikimiz Türkiye'de meydana gelen can kayıplarından üzüntülüyüz ve durumu yakından izlemeye devam ediyoruz" diyen Little, NATO'nun 5. maddesiyle ilgili soruların ise NATO'ya sorulması gerektiğini kaydetti.

    NATO'dan açıklama

    NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Alçakale'ye top mermisi düşmesiyle ilgili "NATO durumu yakından ve derin endişeyle izliyor. NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeler aktif gündemimizde" dedi.

    Lungescu, AA'ya yaptığı açıklamada, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla telefonla görüştüğünü, ölü ve yaralıların ailelerine ve Türk halkına başsağlığı ve dayanışma duygularını ilettiğini anlattı.

    Lungescu, Türkiye'nin Suriye sınırında yaşanan olayları yakından ve derin endişeyle takip ettiklerini belirterek, "NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeler aktif gündemimizde" ifadesini kullandı.

    İngiltere Başbakan yardımcısı: "Derin üzüntü duydum"

    İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesi sonucu 5 kişinin ölmesinden derin üzüntü duyduklarını ifade etti. İngiltere Başkonsolosluğu'ndan yapılan açıklamada, Clegg'in korkunç olayda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilediği belirtildi. Suriye rejiminin sergilediği şiddeti kınadıklarını vurgulayan Clegg, Suriye yönetimine bugün Türkiye sınırında meydana gelen olayın tekrarlanmasını engellemek için her türlü önlemi alması çağrısında bulundu.

    Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsam el-Haddad, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesiyle ilgili olarak, "Esed rejimi ateşle oynuyor" dedi.

    Ban'dan uyarı

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesinin ardından Suriye hükümetini komşularının toprak bütünlüğüne saygı göstermesi konusunda uyardı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow