hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akçakale Ban Ki-mun'u dehşete düşürdü

    Akçakale Ban Ki-munu dehşete düşürdü
    expand

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye-Suriye sınırında kötüleşen durumdan ötürü dehşete düştüğünü belirterek, bölgesel çatışma olasılığının ve uluslararası barışa yönelik tehditin arttığı uyarısında bulundu.

    Ban'ın sözcüsü Martin Nesirky, BM Genel Sekreteri'nin taraflara, "siyasi bir çözüme ilerlemek için tüm çabanın sarf edilmesi, azami itidal gösterilmesi ve şiddet kullanımından vazgeçilmesi" çağrısı yaptığını söyledi.

    Nesirky, BM ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin "gerilimin yatıştırılmasını teşvik etmek için" Türk ve Suriyeli yetkililerle temas halinde olduğunu da kaydetti.

    Erdoğan Ban Ki-mun ile görüştü

    Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefonda görüştü. Alınan bilgiye göre Ban, Başbakan Erdoğan'ı telefonla aradı, görüşme 23 dakika sürdü. Ban görüşmede, Akçakale'ye top mermisi düşmesi sonucu 5 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesiyle ilgili taziyelerini ileterek, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın dün kendisiyle temasa geçmesinin ardından, BM nezdinde yürütülen çalışmalar hakkında Başbakan Erdoğan'a bilgi verdi. BM Genel Sekreteri Ban'ın görüşmede, Akçakale'deki olayı öğrenmesinin hemen ardından "olayı kabul edilemez" olarak nitelendirdiği ve kuvvetli ifadelerle kınadığı belirtildi. Başbakan Erdoğan'ın da Türkiye'nin yaklaşımı konusunda Ban'a bilgi vererek, BM Güvenlik Konseyi'nden olayla ilgili açık ve net bir kınama beklediklerini ilettiği öğrenildi.

    Nuland: "Caydırıcı etkiyi güçlendirmeye yöneliktir"

    Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesi sonrasında Türkiye'nin Suriye'ye karşılık vermesiyle ilgili, "Bizim açımızdan, Türkiye'nin Suriye'ye verdiği cevap, uygun, orantılı ve bu tür olayların bir daha tekrarlanmaması için caydırıcı etkiyi güçlendirmeye yöneliktir" dedi.

    Nuland'a günlük basın toplantısında, TBMM'den geçen sınır ötesi operasyonla ilgili tezkereye dair soru da yöneltildi.

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki telefon görüşmesini hatırlatan Nuland, Clinton'ın bu görüşmede, Davutoğlu'na, ABD olarak, Türk vatandaşlarının hayatını kaybetmesi nedeniyle duyulan derin üzüntüyü ilettiğini belirtti.

    Clinton'ın Suriye'nin bu eylemini kınadığını ve ABD'nin müttefiki Türkiye'ye destek taahhüdünü dile getirdiğini ifade eden Nuland, ayrıca NATO'nun, 4. maddeyi tartışmasının ardından uluslararası kanunların ihlali olan bu olayı kınayan, Türkiye'nin egemenlik ve toprak bütünlüğü hakkını destekleyen açıklama yaptığını anımsattı.

    Nuland, Türkiye'nin Suriye'ye karşılık verdiğini ve TBMM'nin de hükümete, "Türkiye'nin egemenliğine yönelik bu tür ihlallerin tekrar olması halinde, cevap verme yetkisi tanıdığını" vurguladı.

    Nuland, "Türkiye'nin NATO'dan oy birliğiyle destek aldığına" işaret ederek, "Bizim açımızdan, Türkiye'nin Suriye'ye verdiği cevap, uygun, orantılı ve bu tür olayların bir daha tekrarlanmaması için caydırıcı etkiyi güçlendirme amaçlıdır" dedi.

    ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü George Little ise, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesi sonrasında Türkiye'nin Suriye'ye karşılık vermesine ilişkin, ABD olarak Türkiye'nin kendini savunma hakkını kullanmasına saygı gösterdiklerini belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow