hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya ne tepki verdi?

    Dünya ne tepki verdi
    expand

    Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşerek 5 kişinin ölümüne neden olmasına dünyadan da tepkiler yükseldi. Yapılan açıklamalarda Suriye kınandı, İran ve Almanya sağduyu çağrısı yaptı.

    İran, Suriye tarafından atılan top mermisinin Akçakale'ye isabet etmesinin ardından Türkiye'nin karşılık vermesi üzerine iki ülkeye itidalli davranmaları çağrısı yaptı.

    İran'dan itidal çağrısı

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye ve Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili Fars Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti, iki tarafı itidalli olmaya, konunun ivedi olarak araştırılmasına ve düşmanların hedeflerine dikkat etmeye davet ediyor" ifadesini kullandı.

    Abdullahiyan, "Radikal, terörist ve sorumsuz silahlı gruplar ile düşmanların bölgedeki oyunlarına dikkat edilmesinin zaruretine" dikkati çekti. Akçakale'ye düşen top sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarının acılarını paylaştığını da belirten Abdullahiyan, sabırlı olunmasının sükunetin sağlanması için gerekli olduğunu yineledi. Abdullahiyan, Türkiye ve Suriye'nin toprak bütünlüklerinin korunmasına da vurgu yaptı.

    Almanya'dan sağduyu çağrısı

    Alman Hükümeti, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşerek 5 kişinin ölümüne neden olması nedeniyle Suriye'yi kınadı. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

    Açıklamaya göre, Westerwelle'nin telefon görüşmesinden sonra Davutoğlu'nun kendisine son durumla ilgili bilgi verdiğini belirterek, kendisinin de top mermisi düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerden dolayı başsağlığı dilediğini kaydetti.

    "Bu şiddeti sert bir şekilde kınadıklarını" ifade eden Westerwelle, Suriye Hükümeti'nden bu şiddetten dolayı özür dilemesini, sorumluların ortaya çıkarılarak hesap sorulmasını ve hayatlarını kaybedenlerin ailelerine de tazminat ödenmesini istediklerini belirtti.

    Büyük endişe içinde olduklarını vurgulayan Westerwelle, Türkiye'nin toprak bütünlüğünün yeniden ihlal edilmesini, "ağır bir olay" olarak değerlendirdi. Guido Westerwelle, Türk mevkidaşına, anlaşılabilir öfkeye rağmen sağduyulu ve tüm bölgedeki tehlikeli durumu göz önünde bulundurarak hareket edilmesini rica ettiğini ifade etti.

    İngiltere'den tam destek

    İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Türkiye'nin kendini savunma hakkına sahip olduğunu belirterek, "İngiliz hükümeti de Türkiye'nin dün gece yaptığı askeri hareketi destekliyor" dedi. Cleg, İngiliz Hükümetinin Türkiye'nin meşru müdafaa hakkını desteklediğini belirterek, "Suriye sınırına yakın dün akşam çok sayıda Türk vatandaşının, bir anne ve çocuğu da dahil olmak üzere ölmesi bizi çok üzdü. Bu Suriye'deki olayların vahametini, şiddetini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu kabul edilemez bir yaklaşım. Esad rejiminin askeri güçlerinin kabul edilemez yaklaşımını bir kez daha görüyoruz. Türkiye kendini savunma hakkına sahip. İngiliz hükümeti de Türkiye'nin dün gece yaptığı askeri hareketi destekliyor" ifadelerini kullandı.

    Fransa'dan Suriye'ye kararlı kınama

    Fransa Dışişleri Bakanlığı, Akçakale'ye düşen top mermisi nedeniyle Suriye yönetimini kararlılıkla kınadığını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Philippe Lalliot, son saldırıyla ilgili olarak ülkesinin, "müttefik Türkiye'ye tam destek verdiğini ve dayanışma içinde olduğunu" söyledi.

    "Türkiye bizim müttefikimizdir" diyen Lalliot, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile konuya ilişkin bir görüşme yaptığını hatırlattı. Fransız sözcü, ülkesinin saldırıda ölen Türk vatandaşların ailelerine başsağlığı dilediğini ifade etti.

    İtalya'dan destek

    İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi, Suriye'ye tezkeresiyle ilgili “Türkiye'nin kendi toprakları dışına asker göndermesi, kendi değerlendirmesidir ve bu sizin gayet meşru bir isteğinizdir" diye Türkiye'ye destek verdi.

    İtalya Dışişleri Bakanı Terzi, İtalya'nın Türkiye'ye olan desteğinin altını çizerek, "Dün, İtalya'nın Daimi Temsilcisi NATO'daki toplantıya katıldı ve yaşananlardan dolayı duyduğu derin endişeyi belirtti. Türk hükümetine ve Türk halkına olan sıkı dayanışmasını gösterdi. Gelişmeleri dikkatle izliyoruz" diye konuştu.

    "Göçmen akını tolere edilemez"

    Bakan Terzi, dramatik Suriye olayında iç tansiyonun aylardır artarak devam ettiğini belirterek, olayın güvenlik boyutunda ise BM Güvenlik Konseyi'nin tıkanmış durumda olduğunu dile getirdi. Suriye krizinde Türkiye'nin yaşadığı ciddi güvenlik sorununu anladıklarını ifade eden Bakan Terzi, “Suriye'de katliamlar ve yıkıcı etkileri artarak devam ediyor. Her gün Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e göçmen akını sürüyor ve bunun ekonomik yükü ağır. Ki bu ülkelerce daha fazla tolere edilemez. Uluslararası toplumun bu konuda elinden geleni yapması lazım" dedi.  

    NATO'nun gündeminde müdahale yok

    NATO'nun gündeminde, askeri bir müdahaleyi gerektiren  5. Madde'nin bulunmadığının altını çizen Bakan Terzi, “Dün gece NATO'da ele alınanlar, 4. Madde çerçevesinde kaldı. 5. Madde gündemde değildi. Müttefiklerin bölünmezlik ilkesi, bu ittifak için temel unsurdur" diye konuştu.

    İtalyan Hükümeti'nin, Türk Hükümeti'nin her zaman yanında olacağının da altını çizen Terzi, Suriye'ye askeri müdahaleyi içeren tezkereyle ilgili ise, “Türkiye'nin kendi toprakları dışına asker göndermesi, kendi değerlendirmesidir ve bu sizin gayet meşru bir isteğinizdirö diye Türkiye'ye destek verdi.

    Yunanistan'dan itidal çağrısı

    Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, Akçakale'ye top mermisi düşmesiyle ilgili gelişmelere ilişkin Yunan hükümetinin önceliğinin, "gerginliğin yatıştırılması ve siyasi sürecin başlaması" olduğunu söyledi.

    Delavekuras, haftalık olağan basını bilgilendirme toplantısında konuyla ilgili soruya karşılık, dün akşam Türkiye'nin talebi üzerine NATO Konseyi'nin toplandığına ve toplantıda bütün müttefiklerin ortak karara vararak, Suriye'nin yaptığı bu saldırıyı kınadığına, Suriye'nin saldırıları durdurmasını istediğine işaret etti.

    Grigoris Delavekuras, "Yunanistan'ın, bölgedeki durum çok hassas olduğundan gerginliğin yatıştırılmasına ve siyasi sürecin başlamasına öncelik verdiğini vurgulamak isterim. Çünkü sadece böylece Suriye krizi çözülebilir ve böylece Suriye halkı geleceğini belirleyebilir" diye konuştu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kostas Çiaras da "Yunanistan, Suriye'deki drama, iç ya da dış askeri güçlerin çözüm getirmeyeceğine inanıyor" dedi.

    Kostas Çiaras, "Ortadoğu'da Siyasi Karmaşa ve Uluslararası Toplum" panelinde yaptığı konuşmada, Ortadoğu'da demokratikleşme süreciyle ilgili olarak "Bu yol ne kısa ve kolay olacak. Eski demokrasiler olarak bizim rolümüz destekleyici olmalı, müdahale edici değil" diye konuştu.

    Çiaras, siyasi çözümün Suriyeliler tarafından gelmesinin hala mümkün olduğunu belirterek, "Başka çıkış yolu olduğuna inanmıyoruz" dedi.

    Kanada'dan kınama

    Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşerek 5 vatandaşın ölümüne neden olması üzerine bir açıklama yaptı. Bakan Baird, "Türkiye'nin yanındayız" dedi. Suriye'nin saldırısının ardından Federal Parlamento'da kısa bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Baird, "Her ülkenin meşru müdafaa hakkına saygı duyuyoruz ancak bir kez daha tarafları sükunete çağırıyoruz" dedi. NATO'nun kararlarını ve açıklamalarını desteklediklerini belirten Baird, "kendi ülkesindeki onbinlerce masum insanı katleden Beşar Esad'ın şimdi de komşularına saldırmaya başladığı"nı kaydetti. Aralarında 6 yaşında masum bir çocuğun da bulunduğu 5 Türk sivilin ölümünden üzüntü duyduklarını açıklayan John Baird, "Bütün dünya, zalim Esad rejiminin sona ermesi için daha fazlasını yapmalı. Suriye halkı, bu zalim ve kanlı rejimden daha iyisini hakediyor. Kanada olarak Suriye halkının özgürlük mücadelesini desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

    Pakistan'dan kınama

    Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, Suriye'nin Türkiye topraklarına yaptığı saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Khar'ın Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi yaptığı belirtilerek, Khar'ın, Suriye'den atılan top mermilerinin sivil kayıplara ve yaralanmalara yol açmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade ettiği kaydedildi. İslamabad yönetiminin saldırıyı şiddetle kınadığı vurgulandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow