hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Erdoğan'ın Suriye çelişkisi"

    Erdoğanın Suriye çelişkisi
    expand

    Ekonomi gazetesi Financial Times, "Suriye'nin top atışları Erdoğan'ı çelişkiye düşürüyor" başlıklı haberinde, Türkiye ile Suriye'nin 5 gündür birbirlerine karşılıklı ateş açtığını ve bu durumun Ankara'yı açık bir savaşa girme noktasına çok yaklaştırdığını kaydetti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara savaş istememesine rağmen "savaştan çok uzak değil" şeklinde bir uyarıda bulunduğunu kaydeden İngiliz gazetesi, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın, "Karşılıklı ateş açılması Suriye'deki isyanı daha da genişletir" dediğini hatırlatttı.

    Ankara'nın geçtiğimiz hafta Meclis'ten geçirilen Suriye tezkeresinin caydırıcı rol oynayacağı konusunda ısrar ettiğini belirten gazete, bazı uzmanların "Suriye Türk toprağını bombalamaya devam ettikçe, Erdoğan'ın caydırıcıkla tırmandırma arasındaki çizgide yürümesi zor olabilir" şekilindeki yorumlarına dikkat çekti.

    Gazete, Washington düşünce grubu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nden Bülent Alirıza'nın, "Erdoğan Suriye bataklığına daha derin bir şekilde saplanma tehlikesiyle karşı karşıya. Geri adım atıp küçük düşmek ile bahsi iki katına çıkarmak arasında sıkıştı kaldı" şeklindeki değerlendirmesine yer verdi.

    "ABD Erdoğan'a karşı direndi"

    Bir Türk yetkilinin, "Geçtiğimiz hafta yaşananlar, Suriye'deki uzatmalı savaşın bölge için oluşturduğu tehlikenin görmezlikten gelinemeyeceğini dış dünyaya gösterdi" şeklindeki sözlerine yer veren FT, "Ancak Ankara tarafından şimdiye dek kararlı bir duruş sergilediği kabul edilen ABD, Erdoğan'ın Suriye'de tampon bölge oluşturma çağrılarına karşı direndi" diye yazdı.

    Washington'un aynı zamanda Suriyeli isyancılara ağır silah verilmesine karşı olduğunu da belirten gazete, "Çünkü bu silahların aşırı İslamcıların eline geçmesi tehlikesi var, bu endişe geçtiğimiz ay Libya ve başka yerlerdeki ABD temsilciliklerine  yapılan baskınlardan sonra daha da yoğunlaştı" sözlerine yer verdi.

    Bazı gözlemcilerin uluslararası müdahale bu kadar uzak bir olasılık olduğu sürece, isyancıların en büyük umudunun özellikle de ileri karakolların vurulmaya devam edilmesi açısından Türkiye'nin daha fazla bulaşması olduğunu kaydeden gazete, ancak Suriye'nin kuzey batısındaki İdlib bölgesinde faaliyet gösteren bir isyancı komutanının bu iddaları yalanladığını belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow