hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Filipinler'de tarihi an!

    Filipinlerde tarihi an
    expand

    Filipinler'de geçen hafta sağlanan çerçeve anlaşmayla 40 yıllık bir ihtilafın son bulması yolunda önemli bir adım atılmıştı. Moro İslami Özgürlük Cephesi ile Filipinler hükümeti arasındaki uzlaşıya, imza atıldı.

    Moro İslami Özgürlük Cephesi'nin 40 yılı bulan bağımsızlık savaşı, 15 yıllık bir müzakere süreci sonunda bu anlaşmayla bitmiş oldu.

    İslami Cephe'nin silah bırakması ve terörden vazgeçmesi karşılığında Filipinler'in güneyinde Mindanao merkezli bölgenin özerkliği üzerinde uzlaşıldı.

    120 bin kişinin ölümüne neden olan isyanı bitirecek anlaşmaya imzaları, iki tarafın başmüzakerecileri attı.

    Tören için İslami Cephe'nin yaklaşık 200 temsilcisi, El Hac Murad İbrahim liderliğinde Filipinler'in başkenti Manila'ya gitti.

    Tören öncesindeyse isyancı İslami Cephe'nin lideri El Hac Murad İbrahim, Filipinler Devlet Başkanı Beninyo Akuino ile başbaşa görüştü. İsyancı lider, bu görüşmeyle ilk defa Devlet Başkanlığı Sarayı'na girmiş oldu. Görüşmede iki lider de birbirlerine hediye verdi.

    Moro İslami Özgürlük Cephesi'nin 40 yılı bulan bağımsızlık savaşı, 15 yıllık bir müzakere süreci sonunda bu anlaşmayla bitiyor.

    Anlaşmanın, Başkan Akino'nun görev süresinin tamamlanacağı 2016'ya kadar hayata geçmesi bekleniyor. Anlaşma uyarınca özerk bölge, burada yaşayanlara atıfla "Bangsamoro" adını alacak.

    Her iki tarafa göre, bu anlaşma sadece başlangıç.. Süreç içinde birçok unsur daha anlaşmaya eklenecek.

    Buna rağmen, Filipinliler barış adına hiç olmadığı kadar umutlu.

    Filipinli Müslümanların hafta sonunda çerçeve anlaşmaya destek etkinlikleri düzenlemesi de bunun en önemli göstergesi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow