hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB Komiseri John Dalli, istifa etti

    AB Komiseri John Dalli, istifa etti
    expand

    AB Komisyonu'nun tüketici ve sağlıktan sorumlu üyesi John Dalli, görevini kötüye kullanmakla suçlanınca istifasını verdi.

    AB Dolandırıcıkla Mücadele Ofisi'nin (OLAF) aleyhinde yürüttüğü bir soruşturmada, Maltalı bir girişimcinin kendisiyle bağlantısını kullanarak menfaat temin etmeye çalışmasından haberdar olmasına rağmen bunu önlemeye dönük herhangi bir girişimde bulunmamakla suçlanan Dalli, iddiaları reddederek, soruşturmanın selameti açısından görevinden ayrıldı.

    Maltalı Komiser Dalli hakkındaki soruşturma, İsveçli tütün mamülleri üreticisi Swedish Match şirketine başvuran Maltalı bir iş adamının AB'nin hazırlayacağı bazı yönetmelikler karşılığında rüşvet talebinde bulunmasıyla başlatıldı. Dalli'ye yakın olduğunu belirten iş adamı, tütün mamulleriyle ilgili hazırlanacak AB yönetmeliklerinin şirketin menfaatine uygun yapılacağı güvencesini verdi.

    Swedish Match'ın ihbarıyla soruşturma başlatan OLAF'ın nihai raporunda ilgili şirketle Maltalı iş adamı arasında herhangi bir para transferi ve Dalli'nin bu olaya doğrudan müdahil olduğu konusunda somut delil bulunamadığı belirtilse de Dalli'nin, "Bu gelişmelerden haberdar olduğunun değerlendirildiği" sonucuna varıldı.

    OLAF'ın raporu Malta savcılığına gönderilirken, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yla görüşen Dalli, hakkındaki suçlamayı reddederek şahsının ve kurumunun saygınlığı açısından istifa kararı aldı.

    Dalli'nin sorumluluğunu geçici olarak AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic üstlendi. Kısa süre içinde Malta Hükümeti'nin Brüksel'e yeni bir komiser göndermesi bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow