hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soykırımla suçlanıyor, ödül istedi!

    Soykırımla suçlanıyor, ödül istedi
    expand

    Savaş suçundan tutuklu bulunan Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç, hakkında ileri sürülen suçlamaları reddetti.

    Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde bugün savunmasına başlayan Karaciç, savaşı önlemeye çalıştığını ileri sürdü.

    Savaşı önlemek için mümkün olan insani her şeyi yaptığını ve insanların çektikleri acıları hafiflettiğini kaydeden Karaciç, yaptığı iyi işlerden dolayı ödüllendirilmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu dile getirdi.

    Müslümanlara karşı olmadığını anlatan Karaciç, savaş suçlarını önlemeye çalıştığını ifade etti.

    Srebrenitsa'da hayatlarını kaybedenlerle bir ilgisinin olmadığını da anlatan Karaciç, Srebrenitsa'da sivilleri korumak için emir verdiğini ileri sürdü.

    Eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde 3 yıldır yargılanan Karaciç'e mahkemeye heyeti, savunma yapması için 300 saat süre vermişti. Savunma için istediği 600 saatlik isteği reddedilen Karaciç'in, 500'den fazla tanık çağıracağı belirtiliyor.

    Soykırım yapmakla suçlanıyor

    13 yıl süren kaçak hayatının ardından 2008'de yakalanarak Lahey'e getirtilen "Sırp Kasabı" lakaplı Radovan Karaciç, 1990'lı yılların başında yaşanan Bosna Savaşı sırasında soykırım yapmak, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemenin de aralarında olduğu 10 ayrı suçtan yargılanıyor.

    Radovan Karaciç, ayrıca 8 bin kadar Müslümanın öldürülmesiyle sonuçlanan Srebrenitsa soykırımdan ve 1992-1995 yılları arasında işgal altında tutulan Saraybosna'da hayatlarını kaybeden on binlerce kişinin ölümünden de sorumlu tutuluyor.

    67 yaşındaki Karaciç, kendisi gibi savaş suçundan yargılanan Ratko Mladiç'le birlikte Lahey'deki Scheveningen hapishanesinde tutuluyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow