hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Gazze'ye giden gemiye yine müdahale etti

    İsrail Gazzeye giden gemiye yine müdahale etti
    expand

    İsrail donanması, İsveç'ten Gazze'deki ambargoyu kırmak ve bölgeye insani yardım taşımak için yola çıkan Finlandiya bandıralı "Estelle" isimli gemiye müdahale etti.

    İsrail ordusu adına açıklama yapan Avihay Adray, Estelle gemisinin Gazze karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle, İsrail donanmasına bağlı güçlerin, geminin güvertesine çıktığını ve kontrolü ele geçirdiğini açıkladı.

    Gazze'deki Ambargoyu Kırma Halk Komitesi üyesi Ali en-Nazlı ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, gemideki canlı yayının İsrail donanması tarafından kesildikten sonra Gazze karasuları yakınlarında durdurulduğunu ifade etti.

    Nazlı, İsrail donanmasının gemidekilerle iletişimlerini sadece İsrail iletişim kaynaklarını kullanarak kurabildiklerini dile getirdi.

    "Estelle" Aşdod Limanı'na götürüldü

    Bu arada İsrail Savunma Bakanlığı, "Estelle" gemisinin rotasının Aşdod limanına çevrildiğini belirtti.

    Bakanlıktan yapılan açıklamada, gemiye rotasını değiştirmesi yönünde birçok kez yapılan uyarıya rağmen yoluna devam etmesi üzerine, Estelle'ye müdahale etmek zorunda kalındığı ifade edildi.

    Müdahale esnasında yolcuların güvenliği için önlemler alındığı belirtilen açıklamada, hiçbir şekilde güç kullanılmadığı ifade edildi.

    Gazze'ye belirlenen kara güzergahı dışında yapılan yardımlara hiçbir şekilde izin verilmeyeceği belirtilen açıklamada, geminin Aşdod Limanı'na yönlendirildiği ve limana varılmasının ardından yolcuların İsrail İçişleri Bakanlığı Göçmen Bürosu'na transfer edileceği belirtildi.

    "Uluslararası sularda müdahale edildi"

    Gemiyi Gazze'ye gönderen İsveç'teki Ship to Gaza'nın sözcüsü Victoria Strand, Associated Press'e yaptığı açıklamada, silahlı ve maskeli askerlerin gemiye bindiğini, iletişimi kestiklerini belirterek, gemideki eylemcilerin kendilerini 6 donanma gemisinin çevrelediğini söylediklerini kaydetti. Victoria Strand, "Bu acımasızlık göstergesi" dedi.

    "Estelle" gemisinin basın sorumlusu Stefan Granam da AA'ya yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin gemiye sabah saatlerinde uluslararası sularda müdahale ettiğini söyledi.

    Granam, gemi mürettebatıyla yaptıkları son görüşmede, İsrail kuvvetlerinin gemiye müdahale ettiği bilgisini aldıklarını, ardından Estelle'le irtibatlarının kesildiğini belirtti.

    Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in kendilerine bir mektup gönderdiğini ve mektupta, İsrail'in Estelle gemisine karşı müdahalede bulunacağını ancak bu müdahalenin nasıl olacağını açıklamadığını ifade etti.

    Estelle gemisi, İsveç'ten 20 Temmuz 2012'de Gazze'deki ambargoyu kırmak ve bölgeye insani yardım ulaştırmak için yola çıkmıştı. Gemide İsveç, Norveç, Kanada, İspanya, Yunanistan ve İsrail asıllı birçok milletvekili, akademisyen, gazeteci ve sanatçı bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow