hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyaz Saray'dan anında yalanlama

    Beyaz Saraydan anında yalanlama
    expand

    ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, İran'ın nükleer programı konusunda ABD ve İran'ın ilk kez bire bir müzakereler yapma yönünde prensipte anlaştığını yazdı. İran ve Beyaz Saray ise iddiayı yalanladı.

    Gazete, Amerikan yönetimi üst düzey yetkililerine dayandırdığı haberinde, İranlı yetkililerin, hangi ABD Başkanı ile müzakere edeceklerini bilmek istedikleri için, görüşmelerin seçimler tamamlanana kadar başlamaması üzerinde ısrarcı olduğunu belirtti.

    Haberde, anlaşmanın, Amerikalı ve İranlı yetkililer arasında, ABD Başkanı Barack Obama'nın 2009 yılında ilk göreve başladığı zamana kadar uzanan gizli ve yoğun görüşmelerin neticesinde sağlandığı kaydedildi.

    İsminin açıklanmasını istemeyen bir yönetim yetkilisi, gazeteye yaptığı açıklamada, anlaşmanın, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e rapor veren üst düzey İranlı yetkililerle varıldığını söyledi.

    -Beyaz Saray'dan yalanlama-

    Ancak bu haberin yayımlanmasından hemen sonra Beyaz Saray, yazılı açıklama yaparak haberi yalanladı.

    Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor, açıklamasında, ABD ve İran'ın, seçimlerden sonra bire bir ya da herhangi bir görüşme üzerinde mutabakata vardığının doğru olmadığını belirtti.

    Vietor, diplomatik çözüm için 5 1 ülkeleriyle birlikte çalışmaya devam ettiklerini vurgulayarak, en başından bu yana, ikili olarak görüşmeye hazır olacaklarını belirttiklerini kaydetti.

    Başkan Obama'nın, İran'ın nükleer silah edinmesini engelleyeceğini net biçimde ortaya koyduğuna dikkati çeken Vietor, "Bunu başarmak için yapmamız gerekenleri yapacağız" ifadesini kullandı.

    Vietor, açıklamasına şöyle devam etti:

    "Amacımız her zaman, yaptırımlar yoluyla, yükümlülüklerini yerine getirmesi için İran'a baskı oluşturmak oldu. Bunu yapması için sorumluluk İranlıların üzerinde, aksi takdirde ağır yaptırımlara ve artan baskıya maruz kalmaya devam edecekler".

    İran da yalanladı

    İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili olarak '5 artı 1' grubuyla müzakerelere devam edileceğini, ancak bu konuda ABD ile doğrudan bir görüşmenin söz konusu olmadığını söyledi.

    İran'ın resmi haber ajansı IRNA, Salihi'nin gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, '5 artı 1' ülkeleriyle kasım sonuna doğru müzakerelere yeniden başlanacağını dediğini duyurdu.

    Salihi, soru üzerine, "New York Times gazetesinin, İran ve ABD arasında nükleer konularda doğrudan müzakere yapılması için prensip anlaşmasına varıldığı yönündeki haberi" yalanladı.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow