hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'de ateşkes yalan oldu

    Suriyede ateşkes yalan oldu
    expand

    Suriye'de bayram ateşkesi bu sabah saat 07. 00 itibariyle başladı ama silahlar susmadı. Kurban Bayramı boyunca Esad güçleri ile muhalifler arasında ateşkes kararı alınmasına rağmen operasyonlarda ölenlerin sayısı 50'yi geçti. Şam'da ise bomba yüklü araç patladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye ordusu, isyancıların saldırması halinde karşılık verme hakkını saklı tutuyor. Özgür Suriye Ordusu ateşkese uyacak, ancak mahkumların bugün serbest kalmasını istiyor.

    Suriye Cumhurbaşkanı Esad geçtiğimiz günlerde genel af mesajı vermişti ancak hükümetin terörist olarak nitelediği kişiler af kapsamı dışında. Esad, bayramın ve ateşkesin ilk gününde bir camiide bayram namazı kıldı. Din adamlarıyla da sohbet etti.

    Caminin imamı Velid Abdül Hak da vaazı sırasında barış mesajları verdi. İmam Valid,  Suriyelilere, "savaşmayı bırakın çünkü hepiniz kardeşsiniz" çağrısında bulundu. Görüntülerin nerede çekildiği ise belli değil.

    Suriyeli isyancılar ateşkes konusunda bölünmüş durumda. İslamcı El Ensar İslam Grubu, ateşkese uymayacaklarını duyurdu.

    Dün Suriye yönetiminin ateşkesi kabul etmesinden birkaç saat sonra bölgeden bombardıman haberleri gelmişti.

    Görgü tanıklarına göre, ordu Golan Tepeleri'nden gelen mültecilerin yaşadığı Hacer El Esvet mahallesini hedef aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ateşkes kararına rağmen silahlar konuştu

    Öte yandan Suriye'de Kurban Bayramı boyunca Esad güçleri ile muhalifler arasında ateşkes kararı alınmasına rağmen operasyonlarda ölenlerin sayısı 51'e yükseldi. BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar El-İbrahimi'nin bayramda ateşkes önerisine taraflardan olumlu yanıt gelmesine rağmen ülkede çatışmalar devam etti.

    Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Siyasi Danışmanı Bessam ed-Dade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esed güçlerinin operasyonlarını sürdürmesi nedeniyle ateşkesin tehlikeye düştüğünü ifade etti. Dade, "Esad rejimi ateşkese hava saldırısını durdurma yönünde uydu,
    karadan yürüttüğü saldırılarına devam ediyor ve bayramın ilk gününde operasyonlar nedeniyle en az 30 kişi öldü" dedi.

    Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) ise Suriye ordusunun operasyonlarında ölenlerin sayısının 51'e yükseldiğini duyurdu. SNHR, operasyonlarda Şam ve banliyölerinde 19, Deyr'uz-Zor'da 8, Humus'ta 5, İdlib'te 6, Dera'da 3, Halep'te 9 ve Hama'da 1 kişi olmak üzere 51 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

    Bomba yüklü araç patladı

    Suriye'de devlete bağlı televizyon kanalı, Şam'ın Def Eş-Şevk bölgesinde meydana gelen patlamada 5 kişinin öldüğünü, 32 kişinin yaralandığını duyurdu. Televizyon kanalından konuya ilişkin verilen haberde, saldırının Def Eş-Şevk'teki Zuhur bölgesinde bomba yüklü bir araçla gerçekleştirildiği belirtildi. Haberde, saldırıda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 5 kişinin öldüğü, 32 kişinin yaralandığı kaydedildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow