hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM'den uzun tutukluluk süresi tepkisi

    BMden uzun tutukluluk süresi tepkisi
    expand

    Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Türkiye'nin çok sayıda eylemci, avukat ve gazeteciyi terörle mücadele yasasının esnek hükümlerini kullanarak suçladığını ve bu kişilere yargı önüne çıkmadan ve avukatlarına erişim verilmeden uzun tutukluluk süreleri uygulandığını bildirdiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birlemiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Türkiye'deki uygulamaları ilk kez incelediği toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, "1991 tarihli terörle mücadele yasası hükümlerinin adil yargılanma hakkını ciddi biçimde ihlal ettiği ve bu yasanın bazı hükümlerinin uluslararası hukukla uyumlu olmadığını" bildirdi.

    Komisyonun başkan yardımcısı Michael O'Flaherty düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

    "1991 tarihli yasanın terör eylemi tanımındaki belirsizlik kadar, suçlanan kişilerin adil yargılanma haklarını kısıtlayan kabul edilemez ve uzun vadeli sonuçlar doğurabilecek nitelikteki kısıtlamalar, insan hakları savunucuları, avukatlar, gazeteciler ve hatta çocukların bile terörle mücadele yasası uyarınca suçlanmaları da bizi kaygılandırmaktadır."

    "Terör değil, ama özellikle Kürt sorununun şiddet içermeyen biçimde tartışılması konusunda insanların fikirlerini ve görüşlerini özgürce ifade etmeleri (mümkün olmalıdır)..."

    Bağımsız 18 uzman 5 ülkeyi inceledi 

    Bağımsız 18 uzmandan oluşan BM Komisyonu, Türkiye dahil beş ülkenin, temel haklar ve siyasi haklar konusundaki uygulamalarını inceledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Komisyon, tutukluluğun ilk 24 saati içinde işkence tehlikesinin en yüksek olduğunu ve Türkiye'deki terörle mücadele yasasının bu süre içinde tutuklulara avukatlarıyla görüşme hakkı vermediğini belirtti.

    Türkiye adına komisyona bilgi veren Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Erdoğan İşcan ise, terörle mücadele yasasının devletin halkı koruması için var olduğunu ve hızlı bir adli sürecin sağlanmasını amaçladığını söyledi.

    "İşkenceye sıfır tolerans" 

    Söz konusu yasanın uluslararası hukuka uygun olduğunu belirten İşcan, tutukluların avukatlarıyla temasının tartışılmaz bir hak olduğunu ve hükümetin politikasının "işkenceye sıfır tolerans" olduğunu belirtti. 

    İnsan hakları uzmanları yasaların Türkiye dahil 147 ülke tarafından onaylanmış olan Yurttaşlık Hakları ve Siyasi Haklar Hakkında Uluslararası Sözleşme adlı BM metniyle uyumlu hale getirilmesini istediler.

    Uzmanlar, "Tutuklular, tutukluluk sürelerinin yasalara uygun olup olmadığını belirleyecek mekanizmalara erişim hakkından ve çoğu zaman da bekletilmeden bir avukatla görüşme imkanından yoksun bırakılıyor" dediler.

    Uzmanlar, eylemci ve gazetecilerin silahlı kuvvetlere yönelik eleştirileri yasaklayan bir yasa hükmü uyarınca da tutuklandıklarını vurguladılar.

    Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) adlı bağımsız bir kuruluş, Türkiye'de Çin, İran ve Eritre'den daha çok sayıda tutuklu gazeteci bulunduğunu belirtiyor
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow