hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İspanyol aydınlar "Federal İspanya" istedi

    İspanyol aydınlar Federal İspanya istedi
    expand

    İspanya'da yazar, avukat, siyasetçi, sinemacı ve ekonomistlerden oluşan yüz kadar aydın, Katalonya'da yükselen bağımsızlık seslerine karşı "federal İspanya" istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aralarında yönetmen Pedro Almodovar, yazarlar Juan Goytisolo, Antonio Munoz Molina veya Vargas Llosa, mimar Rafael Moneo, ekonomist Carlos Solchaga gibi isimlerin olduğu bir grup aydın, son dönemlerde Katalonya özerk yönetiminde ortaya çıkan bağımsızlık yanlısı söylemlerden duydukları rahatsızlıkları manifestoyla dile getirdi.

    "Ne Katalonya İspanya'nın zorla kendine bağlı tuttuğu bir yerdir ne de İspanyollar Katalonya'ya karşı bir hor görme duygusuna sahiptir" denilen manifestoda, "İspanyollar, Katalonya'da derin bir ulus hissiyatı olduğunun bilincindedirler" ifadesi kullanıldı. Her şeye rağmen İspanya ve Katalonya'nın "birlikte yol alması gerektiğini" savunan entelektüeller, İspanya'daki tüm demokratik güçlere "Katalonya'ya daha adil bir mali sistem sağlanması ve kötüleşen özerk yönetim yapısına karşı federalleşme arayışına gidilmesi" çağrısı yaptı.

    Katalonya'da mevcut durumda iktidarda olan ve bağımsızlık yanlısı referandum yapılması için kampanya yürüten Yönelim ve Birlik partisinin (CIU) doğrudan hedef alındığı manifestoda, gerek Katalonya gerek İspanya'nın geri kalan bölgelerinde milliyetçilik ve ulusçuluk yerine mevcut ekonomik ve sosyal krizle mücadelenin tartışılması gerektiği belirtildi.

    Manifestoya imza atanlar ayrıca, "her şeye rağmen, Katalan milliyetçi duyguların çoğunluk tarafından desteklenip, geri dönüşü olmayan bir yola girmesi halinde, demokrasiye olan inancın, İspanyolları uygun ve saygılı bir çözüm bulmaya iteceği" görüşünü savundu.

    17 özerk yönetimden oluşan İspanya'da ana muhalefette bulunan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) de federal bir yapıya geçiş için tartışma başlatılmasını istiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow