hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan "Esad"lı çözümü istemedi

    Erdoğan Esadlı çözümü istemedi
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de Beşar Esad'ın yönetimde kalacağı bir çözümün mümkün olmadığını bildirerek, "Bizim şu andaki yaklaşımımız, Cenevre görüşmelerinden sonra Esed'li bir çözüm olmaz çünkü bir defa muhalefet, Esed'li çözümü kökünden, temelden zaten reddediyor" dedi.

    Başbakan Erdoğan, 5. Bali Demokrasi Forumu'na katılmak üzere geldiği Bali'de konakladığı otelde Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    "Suriye konusunda BM ile birlikte oluşturulacak çözüm, 'Esed'li mi yoksa 'Esed'siz bir çözüm mü olacak" sorusunu yanıtlarken de Erdoğan, Cenevre'deki görüşmelerden sonra Suriye'de artık Beşar Eaed'lı bir çözümün olamayacağını, muhalefetin bu seçeneği temelden reddettiğini vurguladı.

    Erdoğan, "Çünkü bu kadar insanın öldürüldüğü, bu kadar insanın yurt dışı göçe zorlandığı, 2,5 milyon insanın kendi ülkesinde evlerini terk ettiği, buna vesile olan bir insanın kendi ülkesinde hala kalkıp da liderliğe oynamasını herhalde kimse kabullenmez. Buna ne ad takarsanız takın, böyle bir bakışın olmasını demokratik parlamenter sisteme inanmış insanlar olarak bizim de kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

    Suriye'de vahşet yaşandığına işaret eden Erdoğan, bayramda ateşkes olacağına ilişkin açıklamalar yapıldığını ancak silahların susmadığını, bayramda da cuma namazlarında da camilerin bombalandığını belirtti. Başbakan Erdoğan, "Bayramda da cuma namazlarında da camiler bombalandı. Cuma namazı... Zerre kadar sende bu noktada en ufak bir insani ve İslami hassasiyet yok mu? İçeride herkes cuma namazında sen orayı bombalıyorsun. Ondan sonra da utanmadan sıkılmadan 'Ben de Müslümanım' diyorsun. Cumada da olsa cuma dışında da olsa fark etmez, bayramda da bayram dışında da hiçbir şey fark etmez" değerlendirmesinde bulundu.

    Obama'ya kutlama

    Erdoğan, ABD Başkanlık seçimini Barack Obama'nın kazanmasıyla ilgili, "Sadece dünya siyasetinde değil, bölgemizde de yoğun çalışmalarımız oldu. Stratejik ortaklığımız Sayın Obama ile model ortaklığa tırmandırdığımız bir dönemi yaşadık. Ben de şahsım, ülkem adına kendilerini bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum" diye konuştu.

    Ahmedinejad ile ayaküstü sohbet

    Bu arada, Başbakan Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Forum katılımcılarına verilen yemeğe giderken karşılaştı. Erdoğan ve Ahmedinejad bir süre ayaküstü sohbet etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow