hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu Suriyeli muhalif gruplarla görüştü

    Davutoğlu Suriyeli muhalif gruplarla görüştü
    expand

    Suriye muhalefetinin Katar'ın başkenti Doha'daki toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriyeli farklı grupların temsilcileriyle görüştü.

    Suriye muhalefetinin Katar'ın başkenti Doha'daki toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Birleşme çabalarını değerlendiren toplantının ABD seçimleriyle doğrudan ilgisi yok. Suriye'deki değişik muhalif gruplar, kendi içlerinde zaten yeniden yapılanma sürecini tartışıyorlar. Suriye'deki gelişmelere paralel olarak, muhalefetin dışarıdaki temsilinin daha güçlü olması yönünde çalışmalar yürütüyorlar" dedi.

    Davutoğlu, "Tabii şunun farkında olmak lazım. Suriye daha önceki dönemlerde güçlü bir muhalefet geleneğine izin vermiş siyasi bir yapıya sahip değildi. Dolayısıyla Suriye'de halkın haklı talepleri gündeme geldikten sonra, devam eden seyir içinde muhalefet de kendi içindeki yapılanmasını başlattı. Bu dinamik bir süreç" diye konuştu.

    "Muhalefete her an rejimden ayrılan yeni unsurlar katılıyor" diyen Davutoğlu şöyle devam etti: "Başbakan Riyad Hicab bugün toplantıdaydı. İlk defa bu tarz bir kongreye katıldı. Rejimden kopmalar oldukça Suriye muhalefetinin talepleri ve kapsamı da, alandaki gelişmelere paralel olarak genişliyor. Dolayısıyla Suriye Ulusal Konseyi, uzun zamandır zaten bu yeni yapılanma içinde neler yapılabileceğini istişare ediyordu."

    Geçen ay Katar'da, diğer ülkelerin de katkılarıyla böyle bir toplantı yapılmasına karar verdiklerini belirten Davutoğlu, şunları söyledi: "Bu toplantıya, ilgili ülkelerin dışişleri bakanları, Suriyelilerin haklı taleplerini savunmak ve destek vermek amacıyla geldi. Bildiğiniz gibi benim dışımda Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Katar dışişleri bakanları ve Arap Ligi Genel Sekreteri de katıldı. Sabah gerekli mesajları muhalefete verdik. Yine ana omurgasını Suriye Ulusal Konseyi'nin oluşturduğu bir katılım sözkonusu. Hemen hemen her bir etnik ve mezhep grubundan temsilciler var.

    Bu, Suriye Ulusal Konseyi içinde de mevcut olan yapılanmaydı. Sünnilerden, Nusayrilerden, Hristiyanlardan, Araplardan, Kürtlerden, Türkmenlerden, Dürzilerden temsilin olduğu, güzel bir toplantı yapıldı sabahleyin. Nihayetinde bu, herhangi bir ülkenin, örgütün değil Suriye halkının iradesi ve Suriyeli grupların kendi aralarında sürdürecekleri bir durumdur. Şimdi isteriz ki kendi aralarında güçlü bir muhalefet yapısı çıkar, bu Amerikan seçimlerinden bağımsız olarak işleyen bir durumdur."

    Suriyeli muhalif grupların temsilcileriyle görüştü

    Bu arada Davutoğlu, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (SKUK) temsilcilerini kabulünde, Türkiye'nin Suriye'deki bütün gruplarla diyaloğu sürdüreceğini söyledi.

    Kürtlerin, Suriye'nin bir parçası olduğunu kaydeden Davutoğlu, bütün grupların birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

    Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye halkının bütün kesimleri ile temas ve diyalog halinde olacağını ancak Suriye'de terör örgütlerinin yer almasına da karşı olduğunu vurguladı.

    Davutoğlu, bu çerçevede Suriye'de yer bulmaya çalışan terör örgütleri ve bunlarla bağlantılı kuruluşların karşısında olduklarını ifade etti.

    SKUK temsilcileri ise, PKK veya PYD ile bağlantılı olmadıklarını ve terörizme karşı durduklarını belirterek, amaçlarının demokratik bir Suriye kurulması olduğunu söyledi. SKUK temsilcileri ayrıca Davutoğlu'nun kendileriyle görüşmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

    Davutoğlu, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) temsilcilerini kabulünde, Suriye'de 20 aydan bu yana devam eden olaylara işaret ederek, hiçbir halkın ve düzenli ordunun böylesi baskılara dayanamayacağını, bu nedenle Suriye halkının kutlanması gerektiğini belirtti.

    Davutoğlu, Suriye'nin doğrudan komşusu olan Türkiye'nin, Suriye halkının acılarını en yakından gören taraf olduğunu dile getirdi.

    Artık hiçbir sürecin geciktirilmemesi gerektiğini kaydeden Davutoğlu, sürecin uluslararası aktörler değil, bizzat Suriye halkı tarafından yürütülmesinin önemine değindi.

    Davutoğlu ayrıca bugünkü toplantının çok önemli olduğunu vurguladı. SUK temsilcileri de, Türkiye'de bulunan ve sayıları her geçen gün artan Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımlar için teşekkür etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow