hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkel, Cameron'u ikna için İngiltere'de

    Merkel, Cameronu ikna için İngilterede
    expand

    İngiltere Başbakanı David Cameron'un Avrupa Birliği'nin 2014-2020 bütçesini "saçma" diye niteleyip, veto sinyali vermesinin ardından, Alman mevkidaşı Angela Merkel ile başkent Londra'da bir araya geldi. İngiltere'yi de AB içinde daha güçlü bir varlık göstermeye çağıran Merkel, “Yalnızlık İngiltere için iyi olmaz" diye uyardı.

    İngiltere'nin AB'nin vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve “AB içinde güçlü bir İngiltere" istediğini söyleyen Merkel, İngiltere'de AB'den ayrılınması gerektiğini savunan çevrelere de seslendi ve “Almanya'da bugün hâlâ İngiliz askerleri bulunuyor. İngiltere'nin Avrupa'ya ait olmadığı düşüncesini tahayyül bile edemiyorum. Avrupa'ya ait olmak İngiltere için de iyi bir şey diye düşünüyorum. Yedi milyar insanın yaşadığı bir dünyada yalnızlığın İngiltere açısından iyi olacağına inanmıyorum" diye konuştu.

    "Cameron'un çıkışı umutları suya düşürdü"

    İngiliz Başbakan, görüşme öncesinde Avrupa Birliği'nin "saçma" bütçe planlarını eleştirdi ve bu ay gerçekleşecek "bütçe zirvesinde" bir anlaşmaya varılabileceği umutlarını suya düşürdü. Cameron, Avrupa Birliği'nin (AB)  2014-2020 bütçesini veto etme tehdidi, Avrupa'da, Londra'nın birlikten giderek uzaklaştığına yönelik kaygıları yeniden gündeme getirdi.

    İngiltere Parlamentosu'nun geçen ay, AB'nin 1 trilyon Euro'luk bütçesinde kesintiye gidilmesi çağrısında bulunması da bu algıyı güçlendirmişti.

    Birlikte kalmayı ve bütçenin azaltılması yerine "dondurulmasını" savunan Başbakan Cameron, kendi partisinden bazı AB karşıtı parlamenterlerin de muhalefetteki İşçi Partisi vekilleri gibi bütçede kesinti yönünde oy kullanması üzerine ağır bir yenilgi almıştı.

    Euro Bölgesi ve AB'nin geri kalan 10 ülkesi için farklı bütçeler bulunması gerektiğini savunan Cameron, “Avrupa bütçesinde 100 milyar Euro'luk, tamamen saçma bir artış öneriyorlar. Son derece katı bir sonuç için bastıracağım. Kasım ayında bir anlaşmaya varılabileceğiyle ilgili hiçbir zaman çok umutlu olmadım, çünkü masanın etrafında 27 ayrı görüşe sahip 27 farklı kişi olacak" şeklinde konuştu.

    Başbakan Cameron daha önce de Euro Bölgesi'nde daha fazla entegrasyona yönelik adımları, bazı yetkileri AB'den geri almak için kullanacaklarını açıklamıştı.

    Alman mevkidaşı Merkel ise "veto tehditlerinin, kimseye bir faydası bulunmadığı" görüşünde.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow