hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye-Suriye sınırına Alman askeri gönderilecek"

    Türkiye-Suriye sınırına Alman askeri gönderilecek
    expand

    Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi Türkiye Suriye sınırına Alman askerlerinin gönderileceğini yazdı.

    Peter Blechschmidt imzalı haberde Türkiye'nin Nato'dan savunma amaçlı patriot füzeleri talebinin Alman ordusu (Bundeswehr) tarafından karşılanacağı belirtiliyor.

    Bu kapsamda Patriot füzelerinde görev alacak 170 Alman askerinin de operasyonlar için Suriye sınırına gönderileceği ifade ediliyor.

    Edinilen bilgilere göre, Merkel hükümeti Patriot savunma sistemleri ve Alman askerlerinin Türkiye'ye gönderilmesine yeşil ışık yaktı.

    Ancak bunun için Federal Parlamento'nun onayının gerekip gerekmediği ise tam netlik kazanmadı. Zira bu aynı zamanda Nato içerisinde birliklerin yerinin değiştirilmesi kapsamına da girdigi için tezkere ihtiyaç duyulmayabilir.

    Ancak Patriot füzeleriyle ilgili henüz hükümet kanadından henüz resmi bir açıklama gelmedi. Sadece Alman Savunma Bakanlığı "Nato tarafından talep olduğunda bunu değerlendiririz" şeklinde kısa bir ifade kullandı.

    Türkiye'nin pazartesi günü Nato'dan resmen Patriot füzesi talep edeceği, bu talebi NATO Müttefik Harekat Komutanı Oramiral James Stavridis'in geri çevirmek istemediği kaydediliyor. Nato gerekli patriot füzelerini ve bunları kullanacak personeli ise Almanya'dan sağlayacak.

    Türkiye'nin istediği Patriot hava savuma sistemleri Suriye'den gelecek olası bir roket saldırısını önlemeye yönelik konuşlandırılacak. Füzelerin Nato sözleşmesinin 5. maddesine göre değil sadece ülke savunmasına yardım kapsamında gönderileceği de gelen bilgiler arasında.

    Nato bünyesinde PAC-3 tipi Patriot füzeler sadece üç ülkede bulunuyor. Bunlar Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve Almanya. Bu tip füzelerle hem uçaklar hem de füzeler vurulabiliyor.

    Berlin'de siyasi çevreler Patriot'ların gönderilmesiyle Türkiye'ye Suriye konusunda açık destek verildiği yorumları yapılıyor.

    A.A

    Alman Savunma Bakanlığı açıklama yaptı

    Bu arada, Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, "Süddeutsche Zeitung" gazetesinin Türkiye sınırına Patriot füzelerinin yerleştirileceği yönündeki iddiasıyla ilgili olarak, böyle bir talep gelmesi durumunda bunun askeri ittifak tarafından inceleneceğini belirtti.

    Alman Haber Ajansı'na (DPA) konuşan savunma bakanlığı sözcüsü, "Bu Almanya'ya sorulursa, Almanya bunu ittifak yükümlülükleri kapsamında inceler" ifadesini kullandı.

    Sözcü ayrıca, NATO'da sadece ABD, Almanya ve Hollanda'nın PAC-3 tipi Patriot füzelerine sahip olduğunu doğruladı.

    NATO sözcüsü Carmen Romero ise "Türkiye'nin füze savunması konusunda destek talebi oldu mu?" sorusuna karşılık, "Türkiye'nin böyle bir başvurusu olmadı. Böyle bir başvuru olursa, müttefik ülkeler bunu inceler" cevabını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow