hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sandy kasırgası sadece kuş yuvalarını yıkmadı

    Sandy kasırgası sadece kuş yuvalarını yıkmadı
    expand

    Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) doğu yakasında büyük hasara yol açan Sandy kasırgası, ağaçların zayıf dallarına yapılmış kuş yuvalarına fazla zarar vermedi.

    New Jersey'in Edgewater semtinde birçok ağaç, kasırganın etkisi ile evlerin ve arabaların üzerine devrilirken, toprağa betonla sabitlenmiş telefon ve elektrik direkleri de rüzgarın şiddetine dayanamadı.

    Aynı şiddette rüzgara maruz kalan kuş yuvalarının ise zarar görmemesi, semt sakinlerini hayrete düşürdü.

    Edgewater bölgesini yaşam alanı olarak seçen kuşların, yuva yapmada fırtınaya dayanıklı ağaç ve elektrik direği seçimi, zekalarının hiç de küçümsenmeyecek kadar yüksek olduğunun bir kanıtı olarak değerlendirildi.

    Edgewater sakinlerinden Luis Penia AA muhabirine şaşkınlığını şu cümlelerle anlattı:

    ''Bu civarda birçok ağaç yıkıldı. Kimse bu kuşları düşünmedi. Bütün şehir ve sokaklar ışıksız kaldı, elektrik kabloları yere düştü. Şurada bir evin üstüne, aşağıda da bir arabanın üzerine ağaç düştü. Ama kuş yuvaları hala yerinde. Sanırım onlar doğa şartlarına karşı nasıl hayatta kalınacağını iyi biliyor.''

    Bir diğer semt sakini 54 yaşındaki Joseph Deposio ise, kasırganın en şiddetli olduğu anlarda ortadan kaybolan papağan türü kuşların en güvenilir yer olarak gördükleri yuvalarında saklandıklarını söyledi.

    Deposio, kuşların insanlardan daha sağlam barınaklar yaptığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

    ''On yıl önce ilk papağanı postane binasının direğinde gördük, şimdi onlardan binlerce var. Kasırganın ilk iki günü ortalıkta görünmediler. Muhtemelen yuvalarında saklanıyorlardı. Sonrasında tekrar ötüşmeye başladılar. Şüphesiz bu yuvalar bizim evlerimizden daha sağlam.''

    Sandy kasırgası, ABD'nin New York ve New Jersey eyaletlerinde hayatın akışını bir süreliğine durdurmuştu. Bazı evlerin çatılarını uçuran, duvarlarını yıkan kasırga, tonlarca ağırlıktaki ağaçları kökünden devirmişti.

    Hızı zaman zaman saatte 120 kilometreye kadar çıkan kasırga, alınan önlemlere rağmen 100 civarında insanın yaşamını yitirmesine sebep olmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow