hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Açlık grevinin sonlandırılması dış basında...

    Açlık grevinin sonlandırılması dış basında...
    expand

    Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin başlattığı açlık grevinin Abdullah Öcalan’ın çağrısının ardından son bulması, dış basında da geniş yankı buldu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Öcalan’ın ricasından sonra Kürt tutuklular grevi durdurdu" başlığını kullandı.

    İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times, cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin PKK’nın tutuklu lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısının ardından 68 gün süren açlık grevini sona erdirdiklerini yazdı.

    BDP’nin cezaevlerindeki açlık grevinin Öcalan’ın emriyle sona erdiği açıklaması yaptığına dikkat çeken gazete, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da kararı memnuniyetle karşıladığını aktardı.

    Açlık grevlerinin Türkiye’de, Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı Güneydoğu’da protestoları ateşlediğini yazan Financial Times, polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmaların büyümesinden ve açlık grevlerinin ölümlerle sonuçlanmasından endişe duyulduğu belirtti.

    Eylül ayında 670 mahkumun Kürtçe eğitim görme hakkı ve Öcalan’ın tutukluluk şartlarının iyileştirilmesi amacıyla açlık grevine başladığını hatırlatan gazete şu ifadelere yer verdi:

    "BDP’ye göre geçtiğimiz bir hafta içinde greve katılan tutuklu sayısı 10 bine çıksa da Türk Adalet Bakanlığı bu sayıyı sadece 1700 olarak açıkladı. Nobel Ödülü'ne  aday gösterilen Leyla Zana’nın da aralarında bulunduğu birkaç Kürt politikacı da greve destek vermişti. "

    Abdullah Öcalan’ın 1999 yılından bu yana İmralı’da tutuklu bulunduğunu ve Türkiye’nin 2002 yılında idam cezasını kaldırdığı hatırlatan gazete, buna karşın çok sayıda Türk vatandaşının  idam cezasının yeniden getirilmesini açıkca desteklediğini yazdı.

    BBC: "Öcalan rica etti... "

    "Öcalan’ın ricasından sonra Kürt tutuklular grevi durdurdu" başlığını kullanan İngiliz yayın kuruluşu BBC, Öcalan’ın isteği üzerine açlık grevine son veren  mahkumların Öcalan için daha iyi koşullar ile Kürtçenin daha yaygın kullanılması talebiyle açlık grevine başladıklarını yazdı.

    Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın abisinin ‘açlık grevi amacına ulaştı’ açıklamasını aktardığını yazan BBC, buna karşın Öcalan’ın şartlarının iyileştirilmesi ile ilgili olarak hükümetten hiçbir işaret gelmediğini vurguladı.

    BBC, analistlerin Kürtlerle Türkler arasındaki tansiyonun son aylarda giderek yükseldiği açıklamasını da aktardı.

    "Ankara rahat bir nefes aldı"

    Amerika’da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi ise yasadışı terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine mahkumların sürdürdüğü 68 günlük açlık grevini dün sona erdiğini duyurdu.

    Ankara’nın kararın ardından rahat bir nefes aldığını yorumu yapan gazete, 700 kadar tutuklunun ölüm  tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının Başbakan Erdoğan’ın başında olduğu hükümette baskıları artırdığını ifadelerine yer verdi.
     
    Gazete, PKK’nın oluşmaya başladığından bu yana Türkiye’nin en kanlı yazlarından birini yaşadığına vurgu yaparak Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde de açlık grevinin büyük katılımlı protesto gösterilerine neden olduğunu kaydetti.

    Wall Street Journal gazetesi, analistlerin, açlık grevinin sona ermesinin, protestoları da sonlandıracağını bunun da Ankara’nın  taleplere karşılık kapsamlı bir teklif sunması durumunda tansiyonu düşürebileceği yorumlarını aktarırken şu ifadelere yer verdi:

    "Hükümetin esneklik göstermeye niyetinde olduğu gösteren işaretler var. Açlık grevini sona erdirme yolları arayan Ankara, kasım ayının başlarında tutukluların protestolarını sonlandırması halinde mahkemelerde Kürtçenin kullanılmasına izin veren bir yasa teklif edebileceklerini belirtmişti. "

    Alman yayın kuruluşu Deutsch Welle de 700'den fazla tutuklu ve hükümlünün yaklaşık 2 ay süren açlık grevine son verdikleri haberini sayfalarına taşıdı.

    Başbakan Erdoğan’ın grevi  ‘şov’ olarak nitelendirdiğini aktaran gazete, Türk medyasının da greve katılanların gizlice yemek yediği haberleri yayınladığını yazdı.

    Türk ordusuyla PKK’nın yaklaşık 30 yıldır  özellikle Kürtlerin yaşadığı bölgelerde çatışma halinde olduğunu ve 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan gazete, 62 yaşındaki PKK liderinin 1999’dan beri İmralı’da tutuklu olduğunu aktardı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow