hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'dan "Patriot" açıklaması

    Almanyadan Patriot açıklaması
    expand

    Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot füzesi yerleştirilmesi için bugün NATO'ya başvurmasını beklediğini söyledi.

    AB savunma bakanları toplantısına girişinde basına konuşan Alman Bakan, "Türk hükümetinden bugün NATO'dan (Suriye) sınırına Patriot füzeleri yerleştirilmesi talebinde bulunmasını bekliyorum" dedi.

    NATO üyeleri arasında sadece ABD, Almanya ve Hollanda'nın Patriot füze bataryaları bulunuyor.

    Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasscheert, dün yaptığı açıklamada, Almanya'yla ortaklaşa Türkiye'ye Patriot füzeleri gönderebileceklerini söylemişti.

    Almanya Sosyal Demokrat Parti ise, Türkiye-Suriye sınırına Patriot füzelerinin yerleştirilmesi konusunda Federal Meclis'in (Bundestag) karar almasını istedi.

    SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier, Bild gazetesine verdiği demeçte, Alman hükümetinin, Türkiye'nin taleplerini ve füzelerin yerleştirilmesi konusundaki genel durumu nasıl değerlendirdiğine ilişkin görüşünü ortaya koyması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin füze talep etmesi halinde, bu konudaki kararın Federal Meclis'te alınmasını talep etti.

    Rasmussen'den açıklama: "Henüz  resmi talep yok"

    NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise Suriye sınırına Patriot füzesi yerleştirilmesi konusunda Türkiye'den henüz resmi bir talebin gelmediğini ama Türk hükümetiyle temas halinde olduklarını söyledi.

    Rasmussen, AB savunma ve dışişleri bakanları toplantısına girişinde basına yaptığı açıklamada, "Türkiye'den henüz resmi talep almadık ama Türk
    hükümetiyle temas halindeyim. Türkiye-Suriye sınırındaki durum büyük endişe kaynağı. Türkiye'yi korumak ve savunmak için tüm planlarımız hazır. Gerektiğinde bu planlar etkin koruma ve savunma için uyarlanır. Eğer Türkiye'den etkin koruma ve savunmanın güvence altına alınması talebi gelirse bu acilen değerlendirilir" dedi.

    Rasmussen, Patriot füzelerinin bütünüyle savunma amaçlı olduğunu hatırlatarak Suriye'nin uçuşa yasak bölge ilan edilmesiyle alakalı olmadığını belirtti. İsrail'in Gazze saldırısını da değerlendiren Rasmussen, NATO olarak Ortadoğu barış sürecine dahil olmadıklarını ve bu kapsamda bir rol üstlenmeyi öngörmediklerini söyledi.

    Gazze ve İsrail'de şiddetin tırmanmasından büyük endişe duyduğunu ve masum insanların hayatlarını kaybetmesini esefle karşıladığını belirten Rasmussen, "Elbette İsrail'in kendini savunma hakkı vardır ve İsrail'e saldırılar sona ermelidir. Ama uluslararası toplum aynı zamanda İsrail'den teenni göstermesini beklemektedir. Bir çözüm bulunması için bölgesel ve uluslararası çabaları memnuniyetle karşılıyorum" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow