hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'dan ABD'ye Gazze tepkisi!

    Rusyadan ABDye Gazze tepkisi
    expand

    Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'ye yönelik karar alamamasına ilişkin olarak isim vermeden Washington yönetimini eleştirdi. Churkin, "Daha önce de bu konuda karar tasarıları hazırlandı ama bir üye, siz onun hangisi olduğunu tahmin edersiniz, Güvenlik Konseyi'nin bu konuda reaksiyon göstermesini kabul etmiyor" dedi.

    Churkin, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'deki duruma ilişkin Rusya'nın talebi üzerine düzenlenen istişare toplantısının ardından gazetecilere açıklama yaptı.

    Gazze'deki durumun gittikçe kötüleşmesinden kaygı duyduklarını ve diplomatik çabaların artırılması gerektiğini kaydeden Churkin, Arap Birliği tarafından hazırlanan ve Fas tarafından Güvenlik Konseyi'ne sunulan taslak üzerinde anlaşma sağlanamamasından üzüntü duyduklarını söyledi.

    Rusya'nın bir karar tasarısını Güvenlik Konseyi'ne sunmaya hazırlandığını anlatan Churkin, "Bu taslağın üç ana hedefi olacak. Birincisi taraflara şiddetin durdurulması ve ateşkes çağrısı. İkincisi sorunun barışçıl ve diplomatik yolla çözümüne yönelik uluslararası ve bölgesel çabalara destek verilmesi. Üçüncüsü de İsrail-Filistin sorununun çözümü için barış görüşmelerine tekrar başlanması çağrısı" dedi.

    Churkin gazetecilerin, "Tasarının Güvenlik Konseyi'nde kabul edilmesini bekliyor musunuz?" sorusu üzerine, konu üzerinde istişarelerin sürdüğünü ve bekleyip sonucu göreceklerini belirterek, "Daha önce de bu konuda karar tasarıları hazırlandı ama bir üye, siz onun hangisi olduğunu tahmin edersiniz, Güvenlik Konseyi'nin bu konuda reaksiyon göstermesini kabul etmiyor. Bu durum Mısır öncülüğündeki çabalara da sekte vuruyor" diye konuştu.

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ateşkes sağlamak için bölgede çalıştığını hatırlatan Churkin, Güvenlik Konseyi'nden çıkacak bir karar ya da basın açıklamasının bu çabalara önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

    Gazetecilerin ABD dışındaki üyelerin alınacak bir kararı desteklemelerinin garanti olup olmadığını sormaları üzerine de Churkin, diğer üyelerden açık bir engellemenin görülmediğini kaydederek, "o bir üyenin" engellememesi halinde en azından Arap Birliği'nce hazırlanan ve Fas tarafından konseye sunulan tasarı temelinde bir basın açıklamasının kabul edilebileceğini söyledi.

    Churkin, BM Güvenlik Konseyi'nde konuya ilişkin istişarelerin bu gece de süreceğini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow