hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Basın bağımsız bir kurum tarafından denetlensin"

    Basın bağımsız bir kurum tarafından denetlensin
    expand

    İngiltere'de telekulak skandalı nedeniyle açılan soruşturmadan "basının ödün vermeksizin kendi kendini denetlemesi gerektiği" yönünde bir tavsiye kararı çıktı.

    Bulvar gazetelerinin birçok kişinin telefon mesajlarını dinlediğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren telekulak skandalı sonrasında açılan soruşturma, yaklaşık bir yıl sürüp milyonlarca sterline mal oldu.

    Yaklaşık 2 bin sayfalık raporda, İngiltere basınının kendi kendini sıkı bir şekilde denetim altında tutması gerektiği ve bu denetimi sağlayacak kurumun parlementoda çıkarılacak bir yasayla oluşturulması yönünde tavsiye kararı çıktı.

    Soruşturmayı yürüten hakim Brian Leveson, "zaman zaman basının ancak zorbalık diye tanımlanabilecek" davranışlarının tekrarının önlenebilmesi için yasayla yeni bir kontrol mekanizması oluşturulması gerektiğini söyledi.

    Basın tarafından özel yaşamları ihlal edilen birçok kişi ve bazı politikacıların soruşturmadan çıkan kararlardan memnunluk duyacağı belirtiliyor.

    Leveson, basının son 10 yıl içersinde birçok defa "masum insanların hayatlarını mahvettiğini" söyledi ve sektörün yıllardır kendi mesleki ahlak kurallarını ihlal ettiğini söyledi.

    Hakim, tüm partilere mensup politikacıları da "kamu menafaatiye bağdaşmayacak şekilde basınla çok yakın ilişki içinde olmakla" suçladı.

    Soruşturma Rupert Murdoch'a ait News of the World adlı sansasyonel bulvar gazetesinde patlak veren telekulak skandalının ardından açılmıştı.

    Yüksek Mahkeme hakimi Leveson, yeni oluşturulacak "düzenleyici kurumun" basının devlet kontrolüne girmesi anlamına gelmediğini de vurguladı.

    Leveson, "Basın özgürlüğünü korumak hükümetin yasal yükümlülüğüdür" dedi ama aynı zamanda gazetelerin kural tanımazlığının tekrarlanmasını önlemenin de hükümetin bir görevi olduğunu belirtti.

    Şimdi bu raporun koalisyon hükümetinde tartışmalara neden olması bekleniyor.

    Koalisyonun küçük ortağı Liberaller basına uygulanacak her türlü denetim ve kısıtlamalara karşı olurken, Muhafazakarların denetimden yana olduğu biliniyor.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow