hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Katalonya Başkanı, azınlık hükümeti kuracak

    Katalonya Başkanı, azınlık hükümeti kuracak
    expand

    İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde 25 Kasım'da yapılan erken seçimlerin ardından yeni hükümeti kurma çalışmaları sürerken, büyük oy kaybına uğramasına rağmen seçimleri kazananYönelim ve Birlik (CIU) partisinin tek başına azınlık hükümeti kurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

    135 sandalyeli Katalan parlamentosunda 50 milletvekili çıkaran CIU, 21 milletvekili ile bölgedeki ikinci siyasi güç durumuna gelen Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisinden olası bir koalisyon için olumsuz cevap aldı.

    Ancak ERC, azınlık hükümeti kurması halinde CIU'ya dışarıdan destek vereceğini duyurdu.

    Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı ve CIU'nun lideri Artur Mas'ın, bir hafta içinde yeni hükümeti kurma çalışmalarını tamamlaması bekleniyor. Erken seçimler öncesinde 62 milletvekili ile azınlık hükümeti kuran CIU'nun, şu anda 50 milletvekili ile kurmak zorunda kalacağı yeni hükümeti yönetmesinin geçmişten daha zor olacağı yorumları yapılıyor.

    Zira, CIU'nun siyasi tarihi boyunca yürüttüğü politikaya ters olarak ilk defa "bağımsızlık" iddiasını öne çıkaran Mas'ın, seçmenden beklediği cevabı alamaması sonrasında bu iddiayı ne kadar ileri götüreceği merak ediliyor. CIU'ya dışarıdan destek verecek ERC'nin "bağımsızlık için referandum" yapılmasını "vazgeçilmez bir talep" olarak göstermesinin de CIU'yu hep sıkıştıracağı ifade ediliyor. Henüz hiçbir adım atılmasa da bağımsızlığa yönelik referandum için 2014 yılı öngörülüyor.

    Ayrıca Katalonya'da yaşanan ekonomik krizden dolayı 2013 bütçesinde 4 milyar avroluk kesintiler olacağı açıklandı. CIU, kesintilerin yapılmak zorunda olduğunu savunsa da ERC daha "adaletli, sosyal ve yumuşak" kesinti yapılması konusunda ısrarcı davranıyor.

    Katalan parlamentosundaki diğer önemli siyasi güçlerden 20 milletvekiline sahip Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) ile 19 milletvekili bulunan Katalonya Halk Partisi (PPC), özellikle bağımsızlık yanlısı politikasından dolayı CIU'ya destek vermeyeceklerini açıklamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow