hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Filistin'e 'gözlemci devlet' statüsü

    Filistine gözlemci devlet statüsü
    expand

    Filistin, BM'de "Üye olmayan Gözlemci Devlet" statüsü elde etti. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke, "evet", 9 ülke "hayır" oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böylece BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanan Filistin, BM sistemindeki temsil imkanını bir adım ileriye taşıdı. Filistin bu kararla İsrail'in işgali, illegal yerleşimleri ve saldırılarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıyabilecek.

    Geçen yıl tam üyelik başvurusu yapan Filistin'in bu talebi Güvenlik Konseyi'nde engellenmiş ancak UNESCO'ca kabul edilmişti. ABD, bu nedenle UNESCO'ya yaptığı yardımları azaltmıştı.

    Bu sonucun ardından ABD'nin diğer organizasyonlara yaptığı yardımlarda da azaltmaya gidebileceği, İsrail'in ise yerleşim faaliyetlerine hız verebileceği belirtiliyor.

    9 ülke, Filistin'e karşı oy kullandı

    Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'e BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü verilmesi için yapılan oylamada 9 ülke hayır oyu kullandı.

    Hayır oyu kullanan ülkeler arasında İsrail, ABD ve Kanada'nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Panama ve dört Pasifik ada ülkesi bulunuyor. Oylamada hayır oyu kullanan Pasifik ada ülkeleri, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau.

    Pasifik ülkeleri, BM'de genellikle ABD ve İsrail'i destekliyor.

    Batı Şeria ve Gazze'de kutlamalar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Batı Şerialılar ve Gazzeliler, Filistin'in BM'deki oylama sonucu "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasını sokaklara çıkarak kutladı.

     Filistin'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki oylamada BM nezdinde "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasının ardından Batı Şeria sokakları bayram yerine döndü.

    Ramallah'da Yaser Arafat meydanında dev ekranlardan oylamayı izleyen Filistinliler, kararın açıklanmasıyla Filistin bayraklarıyla kutlamalara başladı.

    Filistin'in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki oylamada 138 ülkenin "evet" demesiyle "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanması Gazze'de de coşkuyla karşılandı.

    Gazze sokaklarına inen binlerce Filistinli sonucu, ellerinde bayraklarıyla, havai fişekler atarak ve meydanlarda dans ederek kutladı. Kutlamalarda BM üyeliği umudunu yansıtan, '194. devlet' yazılı pankart ise dikkati çekti. Kutlamaya katılan bazı kişilerin, kararı havaya ateş ederek kutladığı görüldü.

    ABD' ve İsrail'den tepki

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasının, İsrail ile Filistinliler arasında "barışa yönelik yolda daha fazla engeller yarattığını" söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Washington'daki bir konferansta konuşan Clinton, Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanması kararını "talihsiz ve amaca zarar verici" olarak nitelendirdi.

    Clinton, "Filistin ve İsrailliler hak ettikleri barışı sadece taraflar arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla başarabilirler: Egemen, kendi ayakları üzerinde durabilen ve bağımsız bir Filistin'in, Yahudi ve demokratik bir İsrail ile barış ve güvenlik içinde yan yana yaşadığı, iki halk için iki devlet" dedi.

    İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise kararın ardından yaptğı açıklamada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "barış yapmakla kesinlikle ilgilenmediğini kanıtladığını" savundu.

    İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon ise İsrail'in artık çıkarlarına göre hareket edeceğini ifade etti. Ayalon, uluslararası toplumun bir kez daha sorumsuzluğunu kanıtladığını ileri sürdü.

    Gül ve  Erdoğan'dan Abbas'a tebrik telefonu

    Filistin'in BM'de "gözlemci devlet" olarak kabul edilmesinin ardından  Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak tebrik etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow