hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama'dan Esad'a uyarı!

    Obamadan Esada uyarı
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama, "Bugün Beşar Esad ve onun komutası altındakilere şunu açıkça belirtmek istiyorum ki dünyanın gözü üzerinizde, kimyasal silahların kullanımı tümüyle kabul edilemez" dedi.

    Obama, nükleer silahların güvenlik altına alınmasıyla ilgili bir sempozyumda yaptığı açıklamada, insani yardımları sağlamaya ve muhalefetle temaslara devam ederek Suriye halkının meşru isteklerini desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

    Obama, ayrıca, "Bugün Esad ve onun komutası altındakilere şunu açıkça belirtmek istiyorum ki dünyanın gözü üzerinizde, kimyasal silahların kullanımı tümüyle kabul edilemez. Bu silahları kullanmak gibi bir trajik hatada bulunursanız, bunun neticeleri olacaktır ve sorumlu tutulacaksınız. 21. yüzyılın, 20. yüzyılın en vahim silahlarıyla karartılmasına izin veremeyiz" diye konuştu.

    Suriye'den açıklama

    Öte yandan Suriye diplomatik kaynakları, ülkedeki kimyasal silahların halka karşı kullanılmayacağını öne sürdü.

    Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, dışişleri bakanlığından bir yetkili, "Suriye yönetimi kimyasal silahları hiçbir koşul altında kendi halkına karşı kullanmayacak" dedi.

    AB'nin "Suriye" kararı

    Birleşmiş Milletler'in ardından Avrupa Birliği de Suriye'deki diplomat sayısını azaltma kararı aldı.

    AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, "Mevcut güvenlik şartları nedeniyle Şam'daki AB delegasyonu faaliyetlerini asgari düzeye indirme kararı aldı" dedi.

    Daha önce BM de mevcut güvenlik koşulları nedeniyle Suriye'deki görevli sayısını minimuma indirme kararı almış ve çalışanlarının çatışma bölgelerine seyahatlerini iptal etmişti.

    Çin: "'Kullanılmasına karşıyız"

    Bu arada Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, Suriye'de Esad yönetiminin kimyasal silah kullanacağı yönündeki tartışmalara ilişkin, "Kimyasal silahlar geliştirilmesi ve kullanılmasına karşı olduklarını" söyledi.

    "Suriye'de Esad yönetiminin kimyasal silah kullanacağı yönündeki tartışmaların" sorulması üzerine konuşan Sözcü, "Çin, her türlü kitle imha silah kullanımlarının tamamen yasaklanmasından yana" şeklinde konuştu.

    Hong Ley, "Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi"nin hükümleri ve amaçlarını desteklediklerini vurgulayarak Pekin yönetiminin, "Her türlü kitle imha silahı kullanımının yasaklanması ve mevcut olanlarının da yok edilmesinden yana olduğunu" belirtti.

    Hong, "Kimyasal silah geliştirilmesi ve kullanılmasına karşı olduklarını" sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow