hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır karıştı: 7 ölü

    Mısır karıştı: 7 ölü
    expand

    Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalar yeniden başladı. Cumhurbaşkanının 4 danışmanı ise art arda istifasını açıkladı. Dünden beri devam eden çatışmalarda 7 kişi hayatını kaybetti.

    AA muhabirine bilgi veren görgü tanıkları, Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde akşam saatlerinde Mursi yanlıları ile karşıtları arasında şiddetli çatışmalar çıktığını, tarafların birbirlerine molotofkokteyli ve taşlarla saldırdığını, çatışmalar sırasında 7 kişinin öldüğünü belirtti.

    Ölenlerden birinin, Mursi'ye destek veren Müslüman Kardeşler Teşkilatı üyesi olduğu belirtilirken, diğer şahsın hangi gruptan olduğu konusunda bilgi edinilemedi.

    Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ömer, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Kahire'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Mursi yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda 350 kişinin yaralandığı belirtti.

    Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresi, Mursi'nin anayasa taslağını 15 Aralık'ta referanduma sunma kararını protesto eden gruplarla Mursi yanlısı grupların gösterilerine sahne oluyor.

    Binalar ateşe verildi

    Bu arada ülke genelindeki gösterilerinde, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na ve bu grubun siyasi oluşumu olan Hürriyet ve Adalet Partisi'ne (HAP) ait binalar da hedef alındı. Olaylarda, Nil Deltası'daki Zekazik kentinde bulunan Hürriyet ve Adalet Partisi merkezi, Mursi karşıtı protestocular tarafından ateşe verildi. Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) kurucusu Hasan el-Benna'nın da doğduğu yer olan İsmailiye'de ise Müslüman Kardeşler'e ait merkezin ateşe verildiği bildirildi.

    Mursi'nin 4 danışmanı istifa etti

    Bu arada Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin son anayasal düzenlemeleri ve yeni anayasa taslağını referanduma sunma kararına yönelik protestolar devam ederken, Cumhurbaşkanı'nın 4 danışmanı ard arda istifasını açıkladı.

    Mursi'nin danışmanlarından Seyf Abdulfettah, Eymen es-Sayyad, İsmet Seyfuddevle ve Amr Leysi, Cumhurbaşkanlığı Danışma Heyeti'nden istifa etti.

    Mursi'nin Siyasi Danışmanı Abdulfettah, bir televizyon kanalının canlı yayınında, Kahire'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde meydana gelen çatışmalara işaret ederek, "Cumhurbaşkanlığı Danışma Heyeti'nden istifa ettiğimi ilan ediyorum. Çünkü devrimi koruyan bu gençlerin ölmesini kabul edemiyorum" dedi.

    Danışma Heyeti'nde görev yapan Sayyad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin zaten bir hafta önce görevinden istifa ettiğini ancak bunu kamuoyuna duyurmadığını söyledi. Mursi'nin Arap dünyası işlerinden sorumlu danışmanı Seyfuddevle ve bir diğer danışmanı Amr Leysi de basın açıklamalarıyla istifalarını duyurdu.

    Çatışmalar yeniden başladı

    Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde yerel saatle 11:30 itibariyle Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtlarıyla destekçileri arasında çatışmaların yeniden başladığı bildirildi.

    Çatışmalar başlamadan önce Cumhurbaşkanlığı muhafızlarının bölgeye dikenli tel çektiği ve sarayın çevresindeki ana caddeleri araç trafiğine kapattığı ifade edildi.

    Saat 11:30 itibariyle Mursi karşıtı onlarca kişi saray önünde toplanırken, arada dikenli teller olmasına rağmen oturma eylemi yapan Mursi taraftarlarıyla birbirlerine taş attıkları gözlendi.

    Öte yandan, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Gençlik Kolları Genel başkanı Salim Ramazan AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünkü çatışmalarda hayatını kaybeden 7 kişinin saat 10:00'da yapılması planlanan cenaze töreninin ertelendiğini söyledi.

    Başkent Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ile karşıtları arasında devam eden çatışmalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş 684 kişi de yaralanmıştı.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow