hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Franco dönemi kayıpları için başvurdular

    Franco dönemi kayıpları için başvurdular
    expand

    İspanya'da diktatör Franco ve iç savaş dönemlerinde kaybolan 113 bin kişinin akıbıtenin soruşturulmasını isteyen kayıp yakınları ve aktivistler, bu konuda sessiz kalmakla suçladıkları İspanyol devletini Avrupa Birliği Komisyonu'na şikayet etti.

    Diktatör Franco (1939-1975) ve iç savaş (1936-1939) dönemlerinde kaybolan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan 113 binden fazla kişinin akibetini araştırmak için İspanyol meclisinde kalıcı bir komisyon kurulmasını isteyen Tarihi Belleği Geri Kazanma Derneği, girişimlerinden sonuç alamayınca Avrupa Komisyonu'na gitti.

     Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya bir mektup gönderen dernek yöneticileri, İspanya'daki mücadelelerinde "siyasi ve adli açıdan kimsesiz bırakıldıklarını" savundu.

    10 Aralık'ın Dünya İnsan Hakları Günü olması vesilesiyle böyle bir çağrı yaptıklarını belirten dernek yetkilileri, İspanya devletinin vaatlerini yerine getirmediğini vurguladı.

    Franco Suçlularına Karşı Gerçekler Komisyonu Platformu'nun sözcüsü Jordi Gordon, "İşkenceye uğramış, kurşuna dizilmiş, kaybolmuş binlerce kişinin yakınlarına, İspanya'da siyasi ve hukuki yollar kapandı. Nobel barış ödülünü alan bir Avrupa, böyle bir şeye müsade edemez. Bu yüzden Avrupa Komisyonu'nun konuya müdahale etmesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow