hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Savunma Bakanı Afganistan'da

    ABD Savunma Bakanı Afganistanda
    expand

    ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, yapılacağı önceden ilan edilen Afganistan ziyareti çerçevesinde başkent Kabil'e geldi. Panetta'nın Afganistan ziyareti sırasında, bu ülkedeki üst düzey askeri komutanlarla danışmalarda bulunacağı ve Afganistan Devlet Başkan Hamid Karzai ile görüşeceği duyurulmuştu.

    Panetta bugün Afganistan'a gelmeden önce Kuveyt'te yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın, uluslararası gücün Afganistan'daki muharebe görevinin 2014'te sona ermesinin ardından bu ülkede bulundurulacak ABD askeri sayısına ilişkin kararını birkaç hafta içinde vereceğini belirtti.

    Panetta'nın değerlendirilen seçenekler konusunda bilgi vermemesine karşın, Obama'nın 6 bin ile 10 bin asker arasında bir rakamda karar kılabileceği bildiriliyor.

    Afganistan'da 66 bin askeri bulunan ABD'nin, 2014 sonrasında terörizmle mücadele ve Afgan güvenlik güçlerine danışmanlık görevlerine odaklanması bekleniyor.

    Siyasi gözlemciler, Panetta'nın ziyaretinin, uluslararası gücün Afganistan'daki muharebe görevinin Aralık 2014'te sona erdirilebilmesi için Afgan güçlerine güvenlik konusunda daha fazla sorumluluk devredilmesi girişimlerinin sürdüğü zor bir zamana denk geldiğini belirtiyor.

    Afganistan'ın güvenliği konusunda son zamanlarda genelde bir iyileşme görüldüğünü belirten gözlemciler buna karşılık, Afgan hükümetinin etkili bir yönetim ve yolsuzlukları ortadan kaldırma yeteneği konusunda kuşkular bulunduğuna dikkati çekiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow