hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'dan "Suriye" önerisi

    İrandan Suriye önerisi
    expand

    İran Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki krizin aşılması amacıyla bir geçiş süreci önerisinde bulundu. Önerilerde, güvenliğin sağlanmasının ardından ulusal barış komitesi oluşturulması ve son aşamada Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması yer alıyor.

    İran devlet televizyonu IRINN'a göre, Suriye halkının demokratik bir ortamda ülkelerinin siyasi geleceğini belirleme hakkına sahip olduklarının vurgulandığı Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, her türlü şiddetin ve silahlı eylemin Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde acilen sonlandırılması gerektiği, tarafların özellikle yerleşim alanlarındaki askeri faaliyetlerine son vermeleri gerektiği belirtildi.

    Bakanlık açıklamasında, çatışmaların sona erdirilmesinin ardından Suriye halkına acilen ve hiçbir ayrım gözetilmeden insani yardımların ulaştırılması, Suriye'ye uygulanan ekonomik yaptırımların derhal kaldırılması ve evlerinden olan insanların yerleşim yerlerine dönüşlerinin sağlanmasının gerektiğine vurgu yapıldı.

    Suriye'de güvenliğin sağlanmasıyla eş zamanlı olarak ulusal barış komitesi oluşturulması için farklı grupların ve Suriye hükümetinin katılımıyla geniş kapsamlı bir ulusal diyalog süreci başlatılmasını, bu süreçte mutabakat sağlanarak bir geçiş hükümeti oluşturulmasını öneren İran Dışişleri açıklamasında, geçiş hükümetinin ana görevi, yeni meclisin oluşturulması için demokratik ve özgür bir seçim ortamının sağlanması, yeni anayasayı düzenleyecek kurucular meclisinin oluşturulması ve kararlaştırılan tarihte cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması olarak tanımlandı.

    Barışçı siyasi faaliyetlerden ötürü tutuklu bulunan herkesin, hangi grup ve mezhepten olursa olsun hükümet ve muhalif gruplar tarafından serbest bırakılmasını öngören öneriler, adam öldürme suçundan tutuklu bulunan kişilerin adil bir şekilde yargılanmasını da içeriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow