hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğalgaz krizi kapıda mı?

    Doğalgaz krizi kapıda mı
    expand

    Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacı havanın iyice soğumasıyla arttı, açık ortaya çıktı. Yetkililer, günlük 8-10 milyon metreküp açık oluştuğuna dikkat çekti.

    Konut ve sanayi tesislerinin etkilenmemesi için doğalgazla çalışan enerji santrallerine cuma gününe kadar gaz verilmeyecek.

    Enerji Bakanlığı yetkilileri, günlük doğalgaz tüketiminin soğuk havanın etkisiyle 176 milyon metreküpe ulaştığını, bunun da arz sıkıntısı yarattığını vurguladı.

    Özellikle Ege ve Marmara Bölgeleri'ndeki doğalgaz talebinin karşılanmasında sıkıntı yaşanıyor.

    Konut ve sanayi tesislerinin sıkıntı yaşamaması için doğalgazla çalışan enerji santrallerine alternatif yakıt kullanmaları talimatı verildi.

    "Elektrik kesintisi olmayacak"


    Bu arada AA muhabirine açıklama yapan BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Şenel, geçtiğimiz hafta Marmara ve Ege Bölgesi'nde tahmin edilemeyen elektrik kesintilerinin yaşandığını hatırlattı.

    Elektrik üretiminin büyük çoğunluğunun doğalgazdan yapıldığını belirten Şenel, "Son günlerde doğalgaza daha fazla yüklenme meydana gelmiş. Doğalgaz boru hatlarında basınç düşümleri yaşandı. Bu, bizim planlarımızın, hesaplarımızın üzerinde bir durum" diye konuştu.

    Elektrik kesintilerinin tekrarlanmaması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda ilgili tüm birimlerin yetkilileriyle toplantı yaptıkların belirten Şenel, toplantıda "zor gün" kararı aldıklarını söyledi.

    İlan edilen zor gün kararının mevzuata uygun, mutat bir uygulama olduğuna dikkati çeken Şenel, "Marmara ve Ege bölgesinde doğalgaz yerine alternatif yakıtlara geçilmesiyle ilgili haberler "kısmen doğru ama eksik, yanlı ve yanlış haberler. Vatandaşımızın rahat olması lazım. 'Evsel tüketici' dediğimiz vatandaşımız ile sanayicimizin sıkıntı duyabileceği bir durum yok. Zor gün kararı sadece bizim 'kesintili müşteriler' dediğimiz firmalarla ilgili. Elektrik üreten firmalar bunlar" dedi.

    Elektrik üreten firmaların, 3 veya 4 gün süreliğine ikincil yakıt dediğimiz mazot ve fuel-oil'e geçmeleri yönünde bilgilendirildiğini ifade eden Şenel, "Bunları yapabilmek için zor gün ilan etmemiz gerekiyordu. Bu karar sayesinde elektrik kesintisi olmayacak" diye konuştu.

    Elektrik üretiminde sıkıntıya yol açmayacak şekilde hareket ettiklerini vurgulayan Şenel, "Marmara'da, Ege'de evde kullanan, sanayide kullanan müşterilerimizin alternatif yakıta geçmeleri söz konusu değil, içleri rahat olsun. Kesinlikle kesinti, kısıntı söz konusu değil" dedi.

    Söz konusu tedbirlerin alınmaması durumunda kontrolsüz elektrik kesintilerinin yaşanabileceğini vurgulayan Şenel, "Ne zaman, nerede, hangi elektrik üretim tesisinin devreden çıkacağını bilemeyecektik. Biz bunun önüne geçmek amacıyla, normal vatandaşımızın ve sanayicimizin sıkıntıya girmesini önlemek için bu tedbiri aldık. 'Zor günün' vatandaşla bir alakası yok" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow