hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'ye 127 ülkeden başvuru

    Türkiyeye 127 ülkeden başvuru
    expand

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Türkiye'de süreli çalışma izni alanların ülkelere göre dağılımında Rusya bin 270 kişiyle ilk, Ukrayna bin 84 kişiyle ikinci, Çin 966 kişiyle üçüncü sırada yer aldı.

    Türkiye'de geçen yıl 127 ülkeden 11 bin 634 kişiye süreli, 29 kişiye süresiz çalışma izni verildi, 5 bin 73 kişinin izin süresi uzatıldı.

    5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik bugün yürürlüğe girdi. Kanunla Türkiye'de kaçak çalışan yabancı uyruklu işçilerin kayıt altına alınması amaçlanıyor. Kanunun yürürlüğe girmesiyle Türkiye'de turist olarak bulunan yabancıların bir defalık kalış süresi 180 gün içinde 90 günle sınırlandırılıyor. Bu süreyi geçenlerin Türkiye'de kalabilmek için çalışma izni alması gerekiyor.

    Yabancı turistler, bu sürenin bitiminde çalışma izni almamaları durumunda ülkelerine döndükten ancak 90 gün sonra Türkiye'ye giriş yapabilecek. Önceden yabancı turistler ülkelerinde bir gün kaldıktan sonra Türkiye'ye dönebiliyordu.

    Yeni düzenlemeyle çalışma izni olmayan turistler vize bitiminin ardından çalışma izni için başvurularını doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapacak. Türkiye'de çalışılması için yapılan izin başvurularının ilkinde 1 yıllık çalışma izni verilecek. Bu kişiler bir yılın dolmasının ardından yeniden çalışma izni başvurusunda bulunabilecek. İkinci başvuruda ise yabancı çalışanın durumu gözden geçirilecek ve buna göre daha uzun süreli çalışma izni verilebilecek. Söz konusu izinler 3 veya 6 yıla kadar uzatılabilecek.Çalışma izni bulunmayan ancak
    Türkiye'de çalıştığı tespit edilen yabancı uyruklular ise sınır dışı edilecek.

    3 bin 10 kişinin kaçak çalıştığı tespit edildi

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, izinsiz yabancı işçi çalıştıranlar hakkında, her yabancı işçi için 6 bin 795 lira, çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancı işçiye 679 lira, çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan
    yabancıya 2 bin 717 lira ceza verecek. Suçların tekrarı durumunda para cezaları bir kat artırılarak uygulanacak. Çalışma Genel Müdürlüğünün verilerine göre, geçen yıl yapılan denetimlerde, 3 bin 10 kişinin Türkiye'de kaçak işçi olarak çalıştığı tespit edildi.

    Türkiye'de izinsiz çalıştığı tespit edilen yabancıların uyruklarına bakıldığında Gürcistan, Rusya, Türkmenistan, Azerbaycan ve Ukrayna ilk 5 sırada yer alıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow