hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İthalat yükünü İstanbul üstlendi

    İthalat yükünü İstanbul üstlendi
    expand

    Geçen yıl ihracatta Cumhuriyet rekorunun kırıldığı Türkiye'de, 240,8 milyar dolar da ithalat yapıldı. Söz konusu ithalatın yarısından fazlası ise İstanbul tarafından gerçekleştirildi.

    AA muhabirinin, Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, geçen yıl Türkiye'nin toplam ithalatındaki en büyük pay İstanbul'un oldu.

    Söz konusu dönemde 240,8 milyar dolar ithalat yapılan Türkiye'de finans piyasalarının ve ticaretin kalbi olan İstanbul'un ithalat rakamı, 123,9 milyar dolar olarak hesaplandı.

    İstanbul'un ardından en çok ithalat yapan iller Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir oldu. Geçen yıl Kocaeli 12,7 milyar dolar, Bursa ve Ankara 11,9'ar milyar dolar, İzmir ise 10,6 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.

    Bu illerin dışında 11 il daha 1 milyar doların üzerinde ithalat yaptı. Söz konusu iller de sırasıyla Gaziantep, Hatay, Manisa, Adana, Denizli, Kayseri, Zonguldak, Sakarya, Mersin, Kahramanmaraş ve Konya oldu.

    İthalat yapmayan tek il ise Tunceli oldu. Tunceli, 2011 yılında ihracatta da sıfır çekmişti.

    En büyük ithalat kalemi enerji oldu

    Söz konusu ithalatın en büyük kalemi enerji oldu. Türkiye, enerjiden sonra en çok parayı kazanlara, makinelere ve bunların parçalarına ödedi.

    Türkiye'nin enerji ithalatı geçen yıl 54,1 milyar dolar olurken, enerjinin ardından ikinci sırayı alan kazanlar, makineler ve bunların parçalarının ithalatı 27,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

    Üçüncü sırada yer alan demir ve çelik ithalatı da 20,4 milyar dolar olarak hesaplandı.

    İthalatın yarısından fazlası denizyolu ile yapıldı

    Geçen yıl gerçekleştirilen ithalatın yarısından fazlası deniz yolu ile yapıldı.

    Türkiye'nin 2011'deki 240,8 milyar dolarlık ithalatının 133,4 milyar doları deniz yoluyla, 44,5 milyar doları kara yoluyla, 21,5 milyar doları hava yoluyla, 3,2 milyar doları da demir yoluyla gerçekleştirildi.

    En çok ithalat Rusya'dan

    Bu arada, Türkiye'nin toplam ithalatı içindeki en büyük pay, yaklaşık 24 milyar dolar ile Rusya Federasyonu'nun oldu. Rusya Federasyonu'nun ardından en çok ithalat yapılan 4 ülke sırasıyla Almanya, Çin, ABD ve İtalya olarak hesaplandı.

    Türkiye, geçen yıl Almanya'dan 23 milyar dolar, Çin'den 21,7 milyar dolar, ABD'den 16 milyar dolar ve İtalya'dan 13,4 milyar dolarlık ithalat yaptı.

    Türkiye'nin söz konusu dönemde ithalat yapmadığı tek ülke, Papua Yeni Gine'nin kuzeyindeki bir Okyanusya ülkesi olan, 20 bin civarında nüfusu bulunan Palau oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow