hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Babacan: "Ya dolar düşerse!"

    Babacan: Ya dolar düşerse
    expand

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dolara yönelik itibarın küresel ekonominin "çarkını döndürdüğünü" belirterek, dolarda yaşanacak sert bir değer kaybının, dünyanın karşısına yeni bir sorun olarak çıkabileceğini söyledi.

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dolara dünyanın itibarının devam ettiği sürece çarkın döndüğünü belirterek, "Gün gelecek, bu bütçe açığı ve kamu borç stoku da, dolarda sert bir değer kaybı ve ciddi bir dolar enflasyonuyla beraber, dünyanın karşısına bir sorun olarak çıkabilir. Bu da krizin derinleşmesine yol açabilir" dedi.

    Ankara'da "Global Ekonomik Kriz ve Türkiye'ye Yansımaları" konulu panele katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'deki her bir bankanın, her ay stres testine tabi tutulduğunu ve en uç senaryolarda hangi bankanın durumunun ne olabileceğinin değerlendirildiğini söyledi. Babacan, en ufak bir risk alanı oluştuysa daha baştan, testi kırılmadan, bankanın sessiz bir şekilde uyarıldığını kaydederek, bu konuda bankaların da çok titiz olduğunu ve BDDK'dan, Merkez Bankasından giden uyarıları anında uyguladıklarını bildirdi.

    Önümüzdeki dönemde Türkiye'de yapısal reformların büyük önem taşıyacağını belirten Babacan, Avrupa'nın düştüğü tuzaklara asla düşülmemesi gerektiğini söyledi.

    Babacan, gelişmiş ülkelerin iş gücü piyasalarıyla ilgili düştüğü tuzaklar bulunduğunu kaydederek, işgücü piyasası
    reformlarında, verirken kolay olduğunu, herkesin alkışladığını, ama sadece yüzde 1'ini geri almaya çalıştığınızda çok zor olduğunu, kıyametin koptuğunu söyledi.

    Babacan, "Türkiye'nin rekabet gücünü dikkate alacak ama çalışanlarımızın haklarını da koruyacak bir dengeyi tutturmamız gerekiyor" dedi.

    Ali Babacan, kriz döneminde Merkez Bankasının Avrupa ülkeleri Merkez Bankalarından daha farklı şeyler yaptığını belirterek, "Merkez Bankası farklı şeyler yaptı ve iyi sonuçlar aldı diye tarihe not düşülecek. Bu konuda kendilerine desteğimiz ve güvenimiz tam" diye konuştu.

    Başbakan Yardımcısı Babacan, 2009'da pek çok ülkenin kamu harcamalarını artırırken, Türkiye'nin 2009'da açıkladığı Orta Vadeli Programın sıkılaştırma yönünde bir program olduğunu söyledi. Babacan, "Bugün itibariyle o gün açıkladığımızdan çok daha iyi bir maliye politikası performansını göstermiş olduk" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow