hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yurtdışı çıkış harcı artıyor

    Yurtdışı çıkış harcı artıyor
    expand

    AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, yurtdışı çıkış harcının artırılması için kanun teklifi hazırladı.

    TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, bazı kanunlar ile KHK'lerde değişiklik yapıyor.

    Teklif, yurtdışına çıkan (KKTC hariç) Türk vatandaşlarından çıkış başına 20 TL tutarında harç alınmasını öngörüyor. Mevcut uygulamada harç tutarı, 15 lira olarak uygulanıyor.

    Teklifle; BDDK, TMSF, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Başkan ve üyelerinin 6 yıl olan görev süresi 5 yıla indiriliyor, ayrıca bir defalığına tekrar aynı göreve atanmalarına olanak tanınıyor.

    Ayrıca, teklifle, doğal afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin özelleştirme kapsam ve programındaki kuruluşlara olan borçlarının silinmesi, ertelenmesi veya vadelendirilmesi konusunda Bakanlar Kurulu yetkili kılınıyor.

    Teklifin gerekçesinde; Türkiye ile Gürcistan Arasında 4 Nisan 1996 Tarihli Vize Kolaylığı Anlaşmasına Yapılacak Olan Eklemeler ve Değişiklikler Hakkında Protokol ile iki ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak kimlik kartıyla geçişlerinin 10 Kasım 2011 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandığı ifade edildi.

    Gürcistan'a açılan sınır kapılarından protokolden önce 2010 yılı Aralık ayında 88 bin 526 Türk ve 192 bin 812 Gürcistan vatandaşının giriş-çıkış yaptığı, protokolün uygulandığı 2011 Aralık ayında ise 185 bin 79 Türk ve 185 bin 386 Gürcistan vatandaşının giriş-çıkış yaptığına işaret edilen gerekçede, "Gürcistan vatandaşlarının ülkemize gelişlerinde artış olmamış, buna karşılık vatandaşlarımızın Gürcistan tarafına geçişlerinde yüzde 100'den fazla artış olmuştur" denildi.

    Çok sayıda vatandaşın yaya olarak Gürcistan'a geçtiğine işaret edilen gerekçede, "Bununla ilgili sıkıntılar doğmaktadır. Vatandaşlarımızdan kimlik kartı ile harçsız olarak geçiş kolaylığını suistimal ederek ülkemize yakışmayan davranışlara tevessül edenlere bir nebze caydırıcı etki olması için kimlik kartı ile geçişlerden de harç alınması uygun olacaktır" ifadesine yer verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow