hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    THY greve gidenleri işten çıkarıyor

    THY greve gidenleri işten çıkarıyor
    expand

    Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin TBMM'nin gündemine geleceği haberi üzerine Türk Hava Yolları çalışanları, bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Eylem nedeniyle THY'nin 100'den fazla seferi iptal oldu, rötarlar yaşandı.

    Hava İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Greve katılan bazı personele THY yönetimi telefonla ulaşarak iş aklitlerinin feshedildiğini bildiriyor" dedi.

    Yağcı, işten çıkarma yönündeki iddialarla ilgili şunları söyledi:

    "Arkadaşlarımızı yasal demokratik bir haklarını kullanıyorlar.  THY'den birileri arkadaşlarımızı telefonla arayıp, yasadışı eyleme katıldıkları gerekçesi ile işten çıkarıldıklarını kendilerini söylüyor ki böyle bir işten çıkarma tebliği olamaz.

    Ancak biz şunu çok net söylüyoruz. Tek bir arkadaşımız dahi burnu kanarsa bu eylem süresiz hale gelir. Bu girişim başarılı eylemimizin işveren tarafından gölgelenmesi amacı ile yapılıyor."


    BİNALİ YILDIRIM GREV HAKKINDA NE DEDİ? (TIKLAYINIZ...)


    Teknik ekip iş bıraktı


    Atatürk Havalimanı'nda, Hava-İş Sendikası üyesi bir grubun başlattığı havacılık sektörüne grev yasağı getiren kanun teklifini protesto amacıyla iş yavaşlatma eylemi devam ediyor.

    Eylem yapan grup, öğleden sonra çeşitli sloganlar atarak gelen kişilerin katılımıyla büyüdü. Hava-İş tarafından eyleme katılanlara, "Grev yasağı=yoksullaşma köleleşme" başlığı yazılı broşür dağıtıldı. Gruptakiler, yanlarından geçen ve çalışan pilotları da ıslıkladı.

    150 çalışanın iş akitleri fesh edildi

    Bu arada THY'nin, bugün mazeretsiz işe gelmedikleri gerekçesiyle yaklaşık 150 çalışanının iş akitlerini fesh ettiği öğrenildi.

    Öte yandan, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, hava iş kolunda grev yasağını içeren kanun teklifinin ilk olarak 11 Mayıs'ta TBMM Alt Komisyonu'ndan geçerek, bugün Meclis gündemine geleceği belirtilerek, hava iş kolunda grev yasağı getiren bu kanun teklifinin yasallaşması halinde TBMM'nin dünyanın hiçbir demokratik uygulamasında görülmemiş bir karara imza atacağı savunuldu.

    THY uçak kiraladı

    Kabin memurlarının başlattığı iş yavaşlatma eylemiyle uçuş ekibi bulamayan ve 128 seferini iptal etmek zorunda kalan Türk Hava Yolları çareyi SKY Havayolları'ndan uçak kiralamada buldu. Türk Hava Yolları yolcuların mağdur kalmaması için SKY Havayolları'nın uçuş ekiyle birlikte iki uçak kiraladı.

    "Grev yasağı aniden gündeme geldi"


    Hava-İş Sendikası Teşkilatlanma Sekreteri Kaya Sayın, "Ülkemiz tarih boyunca havacılık hizmetlerinde hiçbir şekilde grev yasağı olmamış, bu sektörde dünyanın en geri ülkelerinde bile grev yasağı bulunmamaktadır. Ancak 10'a yakın AKP milletvekili tarafından TBMM'ne verilen içinde korsan taksiler, itfaiye erlerinin özlük hakları bulunan torba yasa teklifinin içine evrensel, anayasal en temel demokratik işçi hakkı olan grev hakkını yasaklayan bir madde ilave edilmiştir. Komisyon toplantılarında tüm muhalefet partileri bu maddenin tekliften çıkarılması istemiş ancak yasak maddesi AKP'li üyelerce oy çokluğu ile kabul edilmiştir" dedi.

    Grev yasağının aniden gündeme getirildiğini ve hızla Meclis'ten geçirildiğini söyleyen Kaya Sayın, THY'nin çalışanların haklarıyla oynadığını da ileri sürdü.

    Kaya Sayın, şunları söyledi:
    "THY A.O.'da 23 Dönem Toplu İş Sözleşmesi 18 aydır, THY Teknik A.Ş. sözleşmesi 12 aydır engellenmektedir. 14 bin çalışan, aileleri ile birlikte 50 bin kişinin hakları ile oynanması büyük bir haksızlıktır. THY'de grev kararı aşamasına gelmiş bu uyuşmazlıkta işveren sendikanın hiçbir talebini kabul etmedi, yıllardır uygulanan kazanılmış hakları da ortadan kaldıracak teklifler getirmiştir. THY A.O. yönetimi, plansız büyüme ve personelin bu şirketi ayakta tutan en önemli değer olduğu gerçeğini hiçe sayarak oluşturduğu tehdit, ceza, işten çıkarma, kuralların çiğnenmesine yönelik baskılar şirketi yönetmeye çalışmaktadır."

    Hava-İş Sendikası olarak TBMM ve milletvekillerine seslenen Sayın, "Hava-İş ve üyeleri yaşadışı hiçbir eylem veya işlem içinde değildir. Hukuk zemininden ayrılan biz değiliz mağdur edilen biziz. İnanıyoruz TBMM'de sağduyulu milletvekillerimiz bugün bu hakkımızın ortadan kaldırılmasının adaletsizliği ve hakkaniyetsizliğini anlayacak bizleri mutlu edecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

    THY: 104 sefer iptal


    Bu arada eylem nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda iptaller yaşanıyor. THY, yaptığı yazılı açıklamayla, iç ve dış hatlarda 104 seferin iptal edildiğini açıkladı. İptal edilen seferlerin yolcuları ise otellere yerleştiriliyor.

    İptal edilen seferler arasında bulunan Odessa, Zürih, Zagrep ve Paris'e uçamayan yolcuların bagajlarını almak için Dış Hatlar Terminali Geliş Katı'nda beklerken Doğan Haber Ajansı'na konuştu. Yolcular uçamamaktan şikayet ederken bazı yolcularda eyleme destek verdi.

    Uçuşu iptal edilen Zagrep yolcularından Rüştü Nuran, "Sonunda emekçilerin sosyal hakkıdır. Bunlar için savaşmalarına hak veriyorum. Grev yapmaları da mantıklı, destekliyorum" diye konuştu.

    Uçamayan yolcular THY Hotel Desk bürosu önünde kuyruk oluştururken, acıkan yolcular için ikram verildi.

    Yolcular otellere yerleştirildi

    THY'nin, iş yavaşlatma eylemi nedeniyle iptal ettiği 104 seferi nedeniyle, Atatürk Havalimanı'nda bulunan yolcular, otellere gönderildi.

    THY'en yolculara uyarı


    THY yetkilileri, yolcuların havalimanına gelmeden önce 444 0 849 numaralı çağrı merkezini aramalarını istedi.

    Eylemin bugün gece yarısına kadar devam etmesi bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow