hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mayısta en fazla limonun fiyatı arttı

    Mayısta en fazla limonun fiyatı arttı
    expand

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayında üretici ve marketlerde fiyatı en fazla artan ürünün limon olduğunu belirtti.

    Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, TZOB tarafından derlenen fiyatlara göre, mayıs ayında üretici fiyatlarına bakıldığında, 13 üründe fiyatların bir ay öncekine göre değişmediğini, 11 üründe azalma, 9 üründe ise artış olduğunu bildirdi.

    Market fiyatlarında 7 üründe fiyat değişimi olmadığını, 20 üründe azalma, 10 üründe fiyat artışı görüldüğünü belirten Bayraktar, geçen ay üretici ve marketlerde fiyatı en fazla artan ürünün limon olduğunu yineledi.

    Üretici fiyatları

    Şemşi Bayraktar, üretici fiyatlarıyla ilgili şu bilgiyi verdi:

    "Üretici fiyatlarında limon, kuru soğan ve yeşil soğanı yüzde 23,1'lik artışla patates, yüzde 21,2'lik artışla ıspanak, yüzde 5,56 ile kuru üzüm, yüzde 3,86 ile patlıcan, yüzde 2,3 ile elma ve yüzde 2,1 ile kuzu eti izledi."

    Market fiyatları

    Market fiyatlarına bakıldığında ise fiyat artışında yine limon ve yeşil soğanı, yüzde 11,8 ile havuç, yüzde 7,6 ile mısırözü yağı ve yüzde 4,36 ile patlıcanın izlediğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

    "İç fındık yüzde 3,7, patates yüzde 3,16, çilek yüzde 2,1, tavuk eti yüzde 1,5, kuzu eti yüzde 1,5 oranında arttı. Marul, kırmızı mercimek, pirinç, kuru üzüm, yumurta, süt, toz şeker fiyatlarında değişme olmadı.

    Erik yüzde 62,04, yeşil fasulye yüzde 41,1, sivri biber yüzde 38,8, domates yüzde 31,8, kuru soğan yüzde 20,2, salatalık yüzde 14,7, kabak yüzde 11,9, Antep fıstığı yüzde 8,9, maydanoz yüzde 6,26, ıspanak yüzde 4,5, kuru fasulye yüzde 4,5, ayçiçeği yağı yüzde 2,9, nohut yüzde 2,4, yeşil mercimek yüzde 1,9, kuru incir yüzde 1,85, elma yüzde 1,3, kuru kayısı yüzde 1,17, zeytinyağı yüzde 0,8, zeytin yüzde 0,8, dana eti yüzde 0,25 düştü."

    Fiyat farkı en fazla maydanozda görüldü

    Bayraktar, geçen ay üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelendiğinde, mart ve nisan aylarında olduğu gibi maydanozun öne çıktığını bildirdi.

    Maydanozda fiyat farkının yüzde 547,55'i bulduğunu ifade eden Bayraktar, adet üretici fiyatının 13 kuruş, market fiyatının ise 86 kuruş olduğunu kaydetti.

    Bayraktar, "Ürün gruplarına bakıldığında üretici ve market arasındaki fiyat farkı, hayvansal ürünlerden sütte yüzde 182,5, dana etinde yüzde 81,9, kuzu etinde yüzde 67,8, yumurtada yüzde 111,9, kurutulmuş ürünlerden kuru üzümde yüzde 146,84, kuru kayısıda yüzde 131,6, kuru incirde yüzde 104,2 düzeyinde gerçekleşti" bilgisini verdi.

    Fiyat artış ve düşüşlerinin nedeni

    Üretici ve marketlerde Mayıs ayında fiyatı en fazla artan ürün limonda görülen artışta, arzda daralmanın etkili olduğunu bildiren Bayraktar, şu değerlendirmeyi yaptı:

    "Kuru soğan ve patateste depodaki ürünün vasfını kaybetmesiyle birlikte, hasadı yapılan erkenci çeşitlerin piyasaya sürülmesi üretici fiyatlarında bir miktar artışa yol açtı.

    Patates ve kuru soğanda her ne kadar fiyat artışı gözükse de söz konusu fiyat artışı yeni mahsulde oldu. Geçen yıldan kalan patateslerin çoğu alıcı bulamadığından depolarda çürümeye terk edildi.

    Üretici fiyatlarında düşüş görülen ürünlere baktığımızda, örtü altında üretimi gerçekleştirilen salatalık, kabak, domates, sivri biber ve yeşil fasulyede hava sıcaklıklarının artmasıyla hasat edilen ürün miktarlarındaki artışın yanı sıra, açıkta yetişen ürünlerin de piyasaya girmeye başlaması nedeniyle arzdaki artış fiyat düşüşlerine yol açtı."

    Enflasyon rakamları

    Bugün açıklanan enflasyon rakamlarını da değerlendiren Bayraktar, TÜİK verilerine göre, gıda ve alkolsüz içeceklerde mayıs ayında tüketici fiyatlarının, bir önceki aya göre, yüzde 2,4 azaldığına işaret etti.

    ÜFE aylık bazda artışın da yüzde 0,53, tarım sektöründeki aylık artışın ise yüzde 3,65 olduğunu belirten Bayraktar, bunun nedenini, "Mayıs ayında, bazı ürünlerde dönem sonu olması, yeni ürünlerin yeterince piyasada yer almaması, stokların azalması sonucu yem başta olmak üzere girdi fiyatlarının artması" olarak açıkladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow